Statens vegvesen bekrefter: Vurderer prøvestengning av Ring 1

Kan Ring 1 stenges permanent istedenfor å terrorsikres for mange milliarder kroner? Nå vil Statens vegvesen vurdere en prøvestengning av veien.

Mellom 2024 og 2027 vil denne delen av Ring 1 etter planen være stengt for trafikk. Hammersborgtunnelen skal senkes 10 meter på det meste.

Midt i Oslo sentrum er det nye Regjeringskvartalet i ferd med å ta form, til over 40 milliarder kroner.

I tillegg til at nye kontorbygg skal reises, må også sikkerheten forsterkes. Derfor skal blant annet Ring 1, som snirkler seg tvers gjennom Oslos indre, bygges om. Eller rettere sagt: Senkes. Faktisk 10 meter på det meste.

Det vil koste minst 3 milliarder kroner. Planen er å stenge en 1,2 kilometer lang del av veien i tre år mens ombyggingen pågår, fra 2024 til 2027.

Mange har reagert på prisen. Steng veien permanent, foreslo byrådsleder Raymond Johansen (Ap) før sommeren. Da slipper man terrorsikringen.

Lar det seg gjøre? Test det i seks måneder, foreslo partiet Rødt i juni.

Nå vurderer Statens vegvesen nettopp det – en periode med prøvestengning for å se hvordan trafikken i Oslo fungerer uten Ring 1.

Nå vurderer Statens vegvesen å prøvestenge veien før de går i gang med den planlagte, kostbare ombyggingen.

– Har det til vurdering

Statenes vegvesen og Statsbygg har i utgangspunktet advart mot å stenge hele eller deler av Ring 1 permanent. De mener det kan skape store problemer for trafikken i sentrum, spesielt kollektivtrafikken og nødetatene.

– Men tunnelen må uansett stenges i minst tre år mens den bygges. Og da er det jo for sent å snu. Hvorfor ikke prøve og se hvordan det fungerer, og hvilke effekter det har, sa Tobias Drevland Lund til Aftenposten tidligere i sommer.

Han er stortingsrepresentant for Rødt og sitter i kommunalkomiteen.

Før sommeren ønsket ikke Statens vegvesen å kommentere forslaget overfor Aftenposten. Nå sier de imidlertid følgende om en eventuell prøvestengning:

– Statens vegvesen har en eventuell prøvestengning til vurdering, og det gjenstår fortsatt flere avklaringer før en beslutning kan tas. En prøvestengning blir eventuelt gjennomført senere, sier seniorrådgiver Halvard Gavelstad.

Flere har engasjert seg

Byrådsleder Johansen og Rødt er ikke de eneste som har engasjert seg i saken. SV, Venstre og Rødt har samlet seg om flere forslag, hvor essensen er at Stortinget bør be regjeringen droppe ombyggingen av tunnelen.

Stortinget har også behandlet et forslag fra Lan Marie Berg og Rasmus Hansson i MDG om å nedskalere prosjektet. Det ble ikke vedtatt. Miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) har også skrevet et lengre brev til Stortinget om saken.

Debatten har inspirert arkitektkontoret Mad. På eget initiativ tegnet de et forslag som viser hvordan Pilestredet kan bli dersom man stenger Ring 1 helt eller delvis.

Slik kan det se ut, mener de.

Slik ser Mad arkitekter for seg at Pilestredet kan se ut dersom Hammersborgtunnelen stenges helt, eller delvis. Skissene er laget på eget initiativ.