60.000 tilskuere på tidenes største stadionkonsert i Norge. Ruter advarer om trafikk-kaos.

60.000 mennesker er på plass i Oslo og til Norges største arenakonsert med tyske Rammstein søndag. Ruter og politiet advarer om trafikk-kaos etter konserten og ber folk ta det med ro.

Rammstein fra konserten de holdt i italienske Torino 12. juli i år. Nå er det tyske bandet klare for Oslo og Norge.

Tusenvis av mennesker strømmet til Bjerke travbane for tidenes største arenakonsert med billettsalg i Norge. Det tyske tungmetallbandet Rammstein trekker et rekordstort publikum i Oslo. Shuttelbussene som var satt opp fra sentrum av Oslo og til Bjerke, har gått i ett før konserstarten kl. 20.30.
TV 2 meldte at det skal ha vært problemer med å sluse folk inn på arenaen. Årsaken skal være at halvparten av scanningssystemet til billettene var nede en periode. Men arrangøren løste problemet og alle kom vel inn.
Politiet har fra klokka 22 søndag til klokka 2 natt til mandag sperret Refstadveien til Refstadsvingen. Av- og påkjøringen ved riksvei 4 og Årvollkrysset vil samtidig være stengt mellom klokka 21 og 5 natt til mandag.

– Det vil være sterkt redusert fremkommelighet på veiene rundt Bjerke/Årvoll fra da og utover kvelden, opplyser Vegtrafikksentralen.

Søndag kveld gikk det greit for seg ved konsertområdet, opplyser operasjonsleder Eirik Sannes i Oslo politidistrikt til NTB.

– Vi har hatt kjennskap til konserten i lang tid. Det var litt trafikale utfordringer i starten, men det har løst seg, sier Sannes.

Sikkerhetsvakten Geir Smaadal informerte mange som skal på konserten. Ifølge han har flere i nabolaget kommet innom med positive tilbakemeldinger.

Konserten i Oslo, som egentlig skulle ha gått i Trondheim, men som ble utsatt på grunn av korona, vil bli den største stadionkonserten i Norge med billettsalg.

Totalt har 108 trailere fraktet utstyret til Bjerke travbane. Riggingen av den enorme scenen startet 15. juli, og den vil ikke være ferdig demontert før om to uker senere.
Konserten er for lengst utsolgt, til tross for at billettprisen ligger på rundt 1700 kroner.

– Senk skuldrene

Sikkerhetsvakten Geir Smaadal har klare råd til publikum.

– Folk må ikke være stresset. Ta det med ro og senk skuldrene. Selv om det blir litt skumping og fulle folk. Det er festival. Bare vær med på festen!

Hvis alle billettholderne kommer, samles nesten dobbelt så mange mennesker som bor i Bjerke bydel.

Transporten av så mange mennesker vil bli en stor utfordring, mener Ruter, selv om arrangøren All things live har satt opp shuttlebusser fra Oslo sentrum og til og fra Bjerke.

– Vi mener at området ikke har infrastruktur og er dimensjonert for så mange publikummere, sier Øystein Dahl Johansen, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.
– Hva mener dere med at det ikke er infrastruktur i området?

– Det er kun mulig å kjøre nært til Bjerke med buss. I utgangspunktet skal det mange busser til for å kunne transportere 60.000 mennesker. En leddbuss tar ca. 100 passasjerer. Rask hoderegning viser at det trengs 600 bussavganger for å transportere alle, sier Dahl Johansen.
Ruter opplyser at de har styrket kollektivmulighetene i forbindelse med Rammstein-konserten.

Deler av riksvei 4 blir stengt på grunn av arrangementet. Bilister bør holde seg unna, råder Statens vegvesen.

Hovedvei blir sperret

Ruter har også en oppfordring om at folk må være tålmodige. Og følge anbefalinger fra vektere og andre myndighetspersoner. Som er der for å gjøre konserten til en trygg og god opplevelse for alle.

– Frykter dere kaotiske tilstander hvis folk ikke følger rådene?

– Det vi har sagt, er at området ikke er egnet for så store publikumsmasser. Rett og slett på grunn av infrastruktur, sier han.
Under landskamper i fotball på Ullevaal stadion blir i underkant av 30.000 publikummere transportert til og fra arenaen.
– Men der ligger T-banen i umiddelbar nærhet, sier Øystein Dahl Johansen i Ruter.

Mener de har et robust trafikk-opplegg

Sikkerhetsansvarlig for konserten, Jørgen Aass i S Plan AS, mener de har kontroll.

– Ja, vi jobber ut ifra den planen som er lagt sammen med Ruter, politiet, Unibuss og selvfølgelig andre involverte i nærområdet. Fordi det kollektivtransporten i nærheten av arrangementet ikke er dimensjonert for så store folkemengder, må vi kompensert med å sette opp mange busser som skal transportere folk raskeste vei fra sentrum og til konserten og tilbake til sentrum, sier Aass.
Han mener de har et robust opplegg for gigantkonserten.

– Når det er snakk om 60.000 mennesker, må folk bruke litt mer tid. Det er ikke som å være på en kino eller mindre konsert. Her er det snakk om en så stor menneskemengde at man må være litt mer tålmodig, sier han.
Alternativene de har overfor publikum er shuttlebuss. Disse vil gå kontinuerlig før og etter konserten. Publikum kan også gå til nærmeste T-banestasjoner eller bruke normal busstransport.

I nabolaget er det hengt opp en rekke plakater og bannere for å forberede naboene på hva som kommer. Det tyske tungmetallbandet er ikke akkurat kjent for å holde volumknappen nede. 26. juni holdt Rammstein en konsert i engelske Coventry.

Lyden fra konserten kunne høres 18 km, ifølge den britiske avisen Coventry Telegraph.