Oslo

Norge har fått fire nye Michelin-restauranter. Jimmy Øien fra Oslo og restaurant Rest er årets unge kokk.

Norge har fått fire nye Michelin-restauranter. Tre av dem ligger i Oslo.

Michelin-guidens gjeve stjerner for de Nordiske landene deles ut i Stavanger konserthus mandag ettermiddag.
  • Endre Ugelstad Aas
    Journalist
  • og NTB

Skandinavias kokkeelite var mandag kveld samlet i Stavanger for utdelingen av årets Michelin-guide. Flere norske restauranter håpet på å få fornyet eller å få en ny stjerne i den prestisjetunge guiden.

Det er Nordic Michelin Guide som står bak arrangementet. Restaurantguiden kartlegger verdens beste spisesteder.

Blant nykommerne på den nordiske listen, er det fire norske restauranter.

Tre av dem ligger i Oslo.

Først ut er nabolagsrestauranten Hot Shop, som ligger i Københavngata i Oslo. Spisestedet drives av Jo Bøe Klakegg og samboeren Siri Haslund. De åpnet dørene for drøye tre år siden, i en gammel erotikkbutikk med samme navn.

Videre fikk Schlägergården, med restaurantsjef Bjørn Svensson, én stjerne.

– Jeg trodde toget allerede hadde gått. Men nå er jeg superlykkelig, sa Svensson fra scenen i Stavanger Konserthus.

Dette er fjerde gangen Svensson blir tildelt en Michelin-stjerne for en av sine restauranter. Han har tidligere fått stjerne for Oscarsgate 2, Fauna og Galt.

– Det er alltid like stas. Men det er viktig å huske på at dette ikke er noe enmannsshow. Jeg er veldig stolt over alle rundt meg, kjøkkensjefer, kokker og servitører, som er med gjøre jobben, utdyper Svensson på telefon til Aftenposten.

Restaurant Hyde i Oslo og Lysverket i Bergen er de to andre norske nykommerne på listen.

Maaemo beholdt sine tre stjerner

Ingen nye norske restauranter ble tildelt to eller tre stjerner.

Maaemo, det eneste norske spisestedet med tre stjerner, beholdt imidlertid sine tre stjerner i Michelin-guiden. Kjøkkensjef på Maaemo, Espen Holmboe Bang, ga uttrykk for at de ikke kan hvile på laurbærene.

– Vi må forsøke å vinne dem tilbake, hvert år. Det er et vitnesbyrd over hva vi gjør hver dag, sa han til den fullsatte salen i Stavanger konserthus.

Restaurant Renaa i Stavanger beholdt også sine to stjerner i guiden.

Se fullstendig oversikt over norske Michelin-restauranter nederst i saken.

Jimmy Øien vant spesialprisen for årets unge kokk. Han er kjøkkensjef på restaurant Rest i Oslo.

Ingen jobber så hardt

I tillegg ble Jimmy Øien fra restauranten Rest i Oslo tildelt prisen for beste unge kokk.

– Jeg er helt sjokkert og vet ikke hva jeg skal si. Jeg er så lykkelig, sa Øien på scenen.

Aftenposten var til stede på restaurant Rest i Oslo, hvor de ansatte fulgte utdelingen live. Selv om det ikke ble noen stjerne i guiden, er de strålende fornøyd med at Øien stakk av med prisen for årets unge kokk.

– Jeg har aldri møtt et menneske som jobber så mye og så hardt som ham. Dette fortjener han mer enn noe annet. Vi er kjempestolte over å være en del av hans team, sier restaurantsjef Anne Kine Lindberg Schultz.

Erik Gulbrandsen er restaurantansvarlig i Aftenposten. Han mener de tre nye stjernene betyr mye for Oslo som matdestinasjon.

– Vi henger så langt etter resten av Norden, så dette er veldig gøy for Oslo sin del. De seneste årene har stjernene ofte gått til andre deler av landet. At Oslo får tre stjerner samme år, tror jeg ikke har skjedd før. Folk går etter Michelin-restauranter og dem som er nevnt i guiden, så dette betyr masse, sier han.

Gulbrandsen mener også prisen til Jimmy Øien var vel fortjent. Samtidig stusser han over at «Rest» ikke fikk noen stjerne i guiden.

Gjengen på restaurant Rest fulgte med på utdelingen. Lengst til høyre sitter restaurantsjef Anne Kine Lindberg Schultz.

– Gastronomiske trendsettere

Rosen satt løst hos Michelin-guidens internasjonale direktør Gwendal Poullennec under prisutdelingen.

Han beskrev hvordan nordiske kjøkkensjefer utstråler modighet og er gastronomiske trendsettere. Restauranter imponerer med kulinarisk avantgardisme, de er bemerkelsesverdig kreative. Og de er en stor inspirasjonskilde når det gjelder en mer bærekraftig gastronomi, påpekte han.

Det siste poenget gjenspeiles i at fem nordiske restauranter ble tildelt grønn stjerne, som går til dem som fremhever bærekraftig drift. Norske Jossa mat og drikke var blant de fem.

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) sender sine gratulasjoner til prisvinnerne.

– Dette viser nok en gang at vi har norske kokker og restauranter i verdensklasse. Jeg er utrolig stolt av hva norske restauranter får til år etter år – dette er med på å styrke Norge som en internasjonal matnasjon, sier hun.

I forkant av utdelingen slapp Michelin-guiden navnet på flere restauranter som er tatt opp i den nye guiden. Hvilke utmerkelser de får, er imidlertid ikke bestemt ennå. Det kan også dukke opp andre restauranter i guiden under kveldens utdeling.

De nye norske restaurantene i guiden er Moon i Bergen, Sabi Enso i Stavanger, Jossa Mat & Drikke i Trondheim, Boen Gård på Tveit og Oslo-restaurantene Villa Heftye, Avalon, Hyde, Xef og Code.

Les også

Mandag deles Michelin-stjernene ut. Dette er årets Oslo-favoritter.

Les mer om

  1. Restauranter