Nytt råd fra Raymond Johansen: – Ber Oslo-folk bruke munnbind igjen

Det kommer ingen nye koronapåbud i Oslo, men byrådsleder Raymond Johansen oppfordrer Oslo-folk innstendig om å ta på munnbindene igjen.

Nå ber byrådsleder Raymond Johansen Oslo-folk om å ta på munnbindet igjen.

– Vi må i dag igjen be Oslofolk trå til for å bremse smittespredning, sa Johansen under onsdagens bystyremøte.

Byrådslederen er bekymret etter fem uker med økende smittetall. Tirsdag ble det høyeste smittetallet på to uker registrert med 627 positive prøver.

Han pekte på at smittetallene har økt i fem uker nå, og at helsevesenet er presset.

– Aller viktigst, hold deg hjemme hvis du er syk, også hvis du tester negativ for korona. Kapasiteten i helsevesenet er ikke bare presset på grunn av korona, men på grunn av all smitte. Hold deg hjemme, vask hendene. Ikke håndhils. Unngå fysisk kontakt der det ikke er nødvendig, ikke klem venner, var hans klare budskap.

Anbefaling, ikke påbud

I forkant ble det spekulert på om Oslo ville gjeninnføre skarpere smitteverntiltak, som for eksempel påbud om munnbind, slik Trondheim og Tromsø har gjort.

Noe påbud kom derimot ikke. Derimot en sterk oppfordring om å bruke munnbind igjen der det ikke er mulig å holde avstand. Særlig i kollektivtrafikken, i butikker, på kjøpesentre og i taxi.

– Folk må få munnbindet tilbake i vesken og i jakken. Munnbind er også en påminnelse om at pandemien ikke er over, sa han.

Han varslet samtidig at dørene på kollektivtrafikken skal begynne å åpne automatisk igjen.

Både Høyre og Frp mener en anbefaling om munnbind ikke er tilstrekkelig, og etterlyser et påbud.

– Alle vet at en anbefaling er svært lite verdt, uttalte Høyres Elin Horn Galtung.

Johansens svar var at det var viktig at tiltakene ikke går lenger enn nødvendig.

– Når du begynner med påbud, da må du se på hele tankegangen. Hva skjer hvis du gjør dét nå, hva skjer da med det og det, og er det mulig å holde byen åpen, utdyper Johansen til Aftenposten i en pause.

Johansen sier det er tre faktorer som hele tiden vurderes med tanke på tiltak: Smittetall, vaksinasjonsgrad og kapasiteten på sykehusene.

– Smitten er høy, men veldig mange er under 18 år. Vaksinasjonsgraden er høy med opp mot 90 prosent, og vi ser at antall innlagte er håndterbart, sier han.

Han sier det vil være presset på sykehusene som vil avgjøre om påbud og strengere tiltak skal innføres fremover.

Advarer mot unødvendige tiltak

I talen til bystyret advarte Johansen mot å innføre unødvendig strenge tiltak.

– Gjør vi mer enn det som er nødvendig og forholdsmessig, kan det gjøre stor skade. For folkehelse, psykisk helse, næringsliv og kulturliv. På dette stadiet i pandemien må kravet til forholdsmessighet være strengere enn noensinne, sa han.

Han pekte på at 87 prosent av befolkningen i Oslo nå er fullvaksinert.

– Det må det ha betydning for hvordan vi forholder oss til økende smittetall, uttalte han.

Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg mener byrådet er bakpå når det gjelder å vurdere om et koronasertifikat skal brukes i Oslo.

Åpner for koronapass

Johansen fortalte også at kommunen vurderer de praktiske og juridiske sidene ved et eventuelt koronapass i Oslo.

– Det kan bli innført. Men det er veldig viktig å være klar over følgende: det er ikke mulig å innføre koronapass uten samtidig å innføre inngripende tiltak som koronapasset kan gi oss fritak fra. Slik er loven. Så må vi også vurdere de etiske sidene, sier byrådslederen.

Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg sier hun er overrasket og skuffet over at byrådet «fremdeles sitter og vurderer de praktiske og juridiske sidene ved koronapass».

«Det er vanskelig å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å finne ut hvordan man kan bruke koronapass i Oslo, når folk over hele Europa har brukt det som en helt naturlig del av hverdagen siden juli», skriver hun i en e-post til Aftenposten.

Hun sier hun savnet en redegjørelse om hva som skal til for at det innføres som et viktig hjelpemiddel for å holde for eksempel restauranter og kulturtilbud åpne.

– Jeg tror det er viktig å ha en debatt om hvor det vil ta Norge om to, tre eller fire år, hvis man skal begynne å gi noen visse rettigheter og andre ikke, sier Johansen i en kommentar til Aftenposten.

Han mener det blir for enkelt å si at de som er uvaksinerte kan ta en hurtigtest og dermed delta. Han peker på at kommunen ikke har kapasitet til å gratis teste et stort antall mennesker, og at det å kjøpe sin egen test er dyrt.