Oslo

Fabian Stang måtte forklare seg i islandske medier etter juletrestopp

Oslo vil droppe å sende juletre til Reykjavik. Nyheten har definitivt ikke falt i god jord på Island.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da nyheten om at Oslo vil droppe julegrangaven til Reykjavik nådde sagaøya i forrige uke. Også svenske dn.se har omtalt saken. Se mer av sakene ved å trykke til høyre i bildekarusellen her.
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist
islandskavis4-ZBJFivUE3o.jpg
JonGnarrjul-oXtiElGqKC.jpg
islandskavis1-GF2Ijz5IsG.jpg
islandskavis2-mekx9CVqxm.jpg
islandskavis3-I2rNFyjEUU.jpg

Like før påske skrev Osloby at kommunen ønsker å bli kvitt en av sine aller mest kjente juletradisjoner.

Siden 1940/1950-tallet er svære Oslo-trær blitt hugget ned og fraktet sjøveien til Rotterdam, Reykjavik og London.

Her har det vært seremonier med representanter fra Oslo. Nå kan det være slutt, i hvert fall for Rotterdam og Reykjavik.

Kompliset og dyrt

Ordfører Fabian Stang (H) ante trolig ikke at navnet hans ville bli en gjenganger på sagaøya etter at han uttalte følgende til Osloby:

«Vi har hatt en utrolig hyggelig tradisjon med å sende juletre både til Rotterdam, Reykjavik og London, men har sett at det begynner å bli komplisert og forholdsvis kostbart, særlig til Rotterdam og Reykjavik».

Senere gjorde ordføreren det klart at det ikke er aktuelt å droppe granen som skal til Trafalgar Square fordi «London-treet er en så sentral del av Norges historie og symbol på vennskapet med britene at det vil vi gjøre alt vi kan for å videreføre».

Kanskje var det nettopp dette, inntrykket av at London betyr mer enn Reykjavik, som gjorde at islendingene tok saken ekstra ille opp.

«We wrote their story»

Reykjavik-ordfører Jón Gnarr er blant dem som har reagert. Han refererte til Snorre Sturlasjons verk om de gamle norske kongene på Facebook-siden som bærer hans navn, og har mer enn 90.000 likes.

Hva har Island noen gang gjort for Norge, spør ordføreren ironisk. Og fullfører:

JonGnarrjul-oXtiElGqKC.jpg

«Well we wrote their story and Heimskringla was the foundation for the independence of Norway in 1905. But who cares about some old books anyway?»Såpass mye støy ble det, at Fabian Stang så seg nødt til å sende leserbrev til den islandske avisen Morgunblaðið.

Stang skriver:

Jeg er godt kjent med den sterke plassen Oslotreet har i Reykjaviks tradisjoner knyttet til advent og jul, og i befolkningens bevissthet. Derfor forstår jeg godt at nyhetsoppslagene omkring en mulig endring i denne tradisjonen får mye oppmerksomhet.

Ordføreren presiserer så at ordningen og seremonien skal bestå, men at Oslo nå foreslår at selve julegranen ikke lenger skal sendes fra Norge, men hugges på Island.

Da Oslo begynte å gi Reykjavik et juletre for mer enn seksti år siden, var det dels fordi byen manglet egne trær.

Båndene mellom Island og Norge, og mellom Reykjavik og Oslo, er like sterke som før. Men Island har nå trær. Og når én ting har forandret seg, kan det være klokt å se på om andre ting også kan endres. Derfor har jeg spurt borgermester Gnarr om muligheten for at selve treet hugges på Island, kanskje i en skog som er plantet i samarbeid med Norge, i stedet for i Oslos skoger. Det vil være mer miljøvennlig, og treet vil ikke bli utsatt for skader knyttet til den lange transporten , skriver Stang i leserinnlegget i Morgunblaðið.

Svært viktig hendelse

Osloby har tatt kontakt med Reykjavik-ordføreren for å høre hvordan han nå stiller seg til saken. Gnarr forteller på e-post at han først og fremst ble overrasket over å få nyheten gjennom mediene, men at Stang har skrevet til ham og presisert at Oslo ønsker å opprettholde tradisjonen.

Gnarr forteller at tenningen av julegranen er en svært viktig hendelse på Reykjavik, at granen minner om det langvarige venneskapet mellom Norge og Island og at foreldre gjerne tar med seg barna for å markere starten på adventshøytiden.

Reykjavik-ordføreren har nå fått sine skogsarbeidere til å se på saken og de bekrefter, ifølge Gnarr, at Island har trær som er høye nok til å fungere som julegran for hele byen.

— Jeg er sikker på at vi vil finne en løsning som er akseptabel for begge byene, avslutter Gnarr i e-posten til Osloby.

Les også

  1. Oslo vil kutte julegran-gaven