Oslo

Slik blir nye Deichman

De store byggeprosjektene i Oslo står i kø. I år starter bygging av blant annet nye Deichmanske bibliotek.

  • Espen Hofoss
  • Hanne Brønmo
    Journalist

Bar, uteservering, lounge og shopping. Vi snakker ikke om et nytt kjøpesenter, men byens nye kulturelle storstue – Deichman i Bjørvika.

Illustrasjon av Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika, sett fra Opera-taket en vinterkveld.

Akkurat nå er grunnarbeidene i gang. Etter planen åpner det fem etasjer høye kunnskapsslottet for publikum i årsskiftet 2016/2017.Før det endelige vedtaket om å bygge i Bjørvika, vurderte man både Vestbane-tomten, Byporten, Folketeateret, Postterminalen og Galleri Oslo som mulige lokaler for nytt hovedbibliotek.

8533479783_6dd591fa5a_b-DwBnwWXX6H.jpg

Liv Sæteren gikk av som biblioteksjef 1. januar. Hun har jobbet med ulike planer for nytt hovedbibliotek siden 1991 og gleder seg til å se det ferdige resultatet. — Jeg tror det blir en «wow»-opplevelse første gang folk kommer inn, sier Sæteren.

— Noen vil kanskje bli forundret over at de ikke øyeblikkelig ser det de forbinder med et bibliotek – altså hyller og bøker. Dette blir mer som en flerbrukshall for hodet.

Skal holde byen våken

Slik blir utsikten fra en av "loungene" i det nye hovedbiblioteket. Bygget skal få både restaurant, flerbrukssal og kino.

I underetasjen blir deler av Deichmans historiske boksamling tilgjengelig for selvbetjening. Her finner du også kinosal, flerbrukssal og bar.Første etasje skal romme restaurant, lounge med magasiner, kulturinformasjon for hele Oslo og smakebiter fra hele biblioteket. Oppover i etasjene blir det egne avdelinger for skjønnlitteratur, film, dataspill, digitale medier, populærkultur, slektsgranskning og fagbøker. Her finner du også lesesal og arbeidsrom, hvis summingen i loungen blir for høy.

Her er etasjeplanen for det nye biblioteket.

De eldste og mest verdifulle bøkene plasseres i 5. etasje, godt vernet mot mulige springfloer.Sæteren mener det nye biblioteket er et paradigmeskifte innen måten man tilbyr bibliotektjenester. Hele bygget skal tilrettelegge for læring på ulike måter.

— Må man hviske i det nye biblioteket?

Diagonale var opprinnelig navnet på vinnerprosjektet for det nye hovedbiblioteket. Navnet er nå "frekt og freidig" overtatt av kontorbygget som skal reises bak Deichman – mellom hotell Opera og Operaen. Her blir det 8 etasjer kontor, med handel og bevertning på gateplan. Eier og utvikler er Hav eiendom (Oslo havn). Grunnarbeidene er allerede i gang. Bygget ferdigstilles i 2016.

— Nei. Slagordet for fremtidens bibliotek er "Deichman holder Oslo våken". Strategien går ut på å aktivisere både innhold og publikum. Vi skal blant annet være en debattarena – et sted der nye og gamle tanker møtes. Litteraturhusets funksjon var påtenkt hos oss for lenge siden. Da kan det gå høylytt for seg, selv om det ikke er et mål i seg selv, sier Sæteren. - Men biblioteket skal også være et sted for stillhet og fordypning, et sted du må ta på deg hvite hansker for å få bla i bøker som er 600 år gamle.

Les også

  1. Skråsikker på at Lambda er sikret

  2. Slik er leilighetene i Operakvarteret