Oslo

Droppet shipping-karrièren - ble tømrer

Gustav Brustad-Nilsen valgte å gå mot strømmen og havnet på den måten på rett hylle. Shippingmannen stortrives som tømrer.

Oslo-elever rømmer fra yrkesfag. Gustav Brustad-Nilsen er vestkantgutten som gikk mot strømmen.

  • Stein Erik Kirkebøen

- Sogn var uaktuelt, så da det sto mellom yrkesskolen på Sogn og økonomiutdannelse, var valget enkelt, sier Gustav Brustad-Nilsen.

Som likevel valgte feil.

Han vokste opp på beste vestkant og fulgte strømmen. Som Osloby tidligere har skrevet, går strømmen ikke til yrkesfaglige linjer på Sogn.

- Helt siden jeg var liten, hadde jeg hatt en drøm om å bli tømrer og jobbe med å bygge hus. Men jeg gjorde som de andre. De fleste jeg vokste opp sammen med, jobber innen bank og finans, forteller Brustad-Nilsen.

- Etter artium på Wang tok jeg «kjøkkenveien» inn i shippingbransjen ved å rette opp artiumkarakterene, som var preget av at jeg ikke var så veldig motivert, før jeg studerte «maritime business» to år i Southampton.

Sto på tier’n

Men da Gustav kom hjem, var han ikke klar for kontorpult, dress og dokumentmappe. I stedte jobbet han i barnehage, reiste på langtur og gjorde andre ting mens han flere ganger bestemte seg for å prøve å realisere sin gamle drøm. Men han gjorde ikke noe med det.

-  Det var omtrent som å stå på tier’n, men ikke våge. Så, på en fest, traff jeg broren til en kompis. Han drev som tømrer og tilbød meg rett og slett jobb.

Gustav bestemte seg egentlig der og da, men det tok likevel et par uker før han tok det store steget og hoppet fra tier’n. Han ringte og sa at han var klar for snekkerlivet.

— Har aldri angret

- Høsten 2011 begynte jeg å svinge hammeren. Til vinteren skal jeg ta svenneprøven, og dermed er jeg utlært tømrer, sier Gustav, som da blir en av svært få tømrere med shippingutdannelse.

Da Osloby ringte, satt han i en bil på Hvasser og ventet på at det verste regnet skulle gi seg slik at han kunne fortsette arbeidet på en hytte.

- Det hender det er dårlig vær, men det går over. Ikke én gang har jeg angret på at jeg vraket kontoret og valgte byggeplassen.

- Hva sier kompisene i bank og finans?

- Mange av kompisene sitter på kontor med vondt i ryggen og kjedelige arbeidsoppgaver og kunne nok tenke seg noe annet. De sier at de synes mitt valg er dritfett, det samme synes foreldrene deres, selv om de uttrykker det litt annerledes.

- Men kompisene tjener bedre?

- Mange gjør det, men jeg tjener så jeg greier meg, og jeg kjeder meg ikke. Jeg vil ikke bytte.

Ikke bekymret

Gustav Brustad-Nilsen koser seg i bygg- og anleggsbransjen. Men han er bekymret for fremtiden i en bransje som mer og mer blir dominert av utenlandske arbeidere, og hvor mange firmaer har et uryddig forhold til lover, regler og økonomi.

- Men nå har myndighetene innført strengere krav. Vi får håpe at det fører til renere og ryddigere forhold. Selv om utenlandske arbeidere presser priser og lønninger, så er jeg ikke bekymret for egen fremtid. Er du flink, får du jobb, tror jeg.

- Hvilke råd vil du gi til unge som skal utdanne seg?

- Vet ikke om jeg er den rette til det, men hvis jeg skal gjøre det, så må det være: Ta videregående, gjerne med studiespesialisering. Bruk den tiden du trenger på å finne ut hva du virkelig er keen på å gjøre.

— Gjør det!

Les også

  1. Oslo-elever rømmer fra yrkesfag

  2. Arbeidsgivere misliker master-vekst

  3. Flere tar elitestudier i utlandet