Oslo

Knivstikking på Grønland knyttes til drapsforsøk i 2017

Knivstikkingen på Grønland i Oslo skjedde på grunn av et møte mellom unge menn som har et felles berøringspunkt: En knivstikking for over ett år siden.

En 18-åring ble knivstukket flere ganger i Motzfeldts Gate i Oslo tirsdag.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • Eirik Husøy
    Journalist

To brødre er siktet for drapsforsøk etter at en 18-åring ble knivstukket på Grønland tirsdag denne uken. De to, som nå er 17 og 19 år gamle, ble også pågrepet og siktet etter en knivstikking på Furuset i Oslo mandag 11. desember 2017.

Det bekrefter politiet.

– Vi tror det kan ha sammenheng med hendelsen utenfor biblioteket på Furuset i 2017. Det er en konflikt som har pågått mellom disse to miljøene, sier politiadvokat Børge Enoksen ved Oslo-politiets seksjon for alvorlige voldssaker.

– Vi mener det er en konflikt som har gått over tid. Politiet har fokus på og har gjort en rekke tiltak for å unngå at den konflikten skal eskalere ytterligere. Men så skjedde det som skjedde på tirsdag, og det er selvsagt veldig alvorlig, sier Enoksen.

18-åringen som ble knivstukket tirsdag kveld på Grønland i Oslo, ble alvorlig skadet. Tilstanden er fredag stabil, og mannen er utenfor livsfare.
Les også

LES OGSÅ: Brødre siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Grønland

Ble pågrepet i taxi

Tirsdag denne uken møtte de to brødrene en ung mann på 18 år som skal ha visst hva som skjedde i desember 2017.

Møtet i Motzfeldts gate utviklet seg på et tidspunkt til et drama på liv og død. Den unge mannen ble knivstukket flere ganger og ble kjørt i ilfart til Ullevål sykehus, der han ble lagt rett på operasjonsbordet.

De to brødrene ble pågrepet i en taxi som de skal ha kjørt bort fra åstedet i, kort tid etter. Yngstemann ble onsdag varetektsfengslet i én uke og torsdag ble eldstemann varetektsfengslet i fire uker.

Enoksen vil ikke gå i detalj rundt hendelsesforløpet.

– Vi kan ikke si om de hadde planlagt å møtes eller ei. Det kan hende de bare gikk forbi hverandre, men knivstikkingen skjedde på bakgrunn av det som hadde skjedd i 2017.

– Har noen av de siktede erkjent sin rolle i sammenstøtet? Hvem var det som stakk?

– Begge har knyttet seg til selve hendelsen, men utover det kan jeg ikke gå i detalj.

En av politiets hunder leter tirsdag kveld etter gjenstander som kan ha noe med knivstikkingen å gjøre, rundt åstedet i Motzfeldts gate på Grønland.

Tilhører forskjellige ungdomsmiljøer

17-åringen og 19-åringen er begge registrert med boligadresse på Furuset og er født i Oslo, men har somalisk bakgrunn.

Brødrene tilhører en del av et ungdomsmiljø i Oslo øst i likhet med fornærmede, men de tilhører to forskjellige grupper.

De er ikke del av en gjeng, slik politiet definerer det.

– Men de er del av forskjellige ungdomsmiljøer som begår kriminelle handlinger, sier Enoksen.

Knivstikking fra 2017 etterforskes fortsatt

Over 40 unge menn og kvinner var på stedet utenfor biblioteket på Furuset i desember 2017 da en ung mann ble stukket med kniv flere ganger i overkroppen.

Blant de mange unge menneskene utenfor biblioteket var det fire brødre. To av dem ble pågrepet og siktet for drapsforsøk, mens de to andre ble avhørt som vitner.

Saken er fortsatt under etterforskning.

– Saken fra desember 2017 er ikke ferdig etterforsket, fordi den eldste siktede har vært utenlands, sier politiadvokaten.

Enoksen vil ikke si noe om hvilken rolle 18-åringen som ble knivstukket tirsdag, har spilt i Furuset-saken fra desember 2017.

ARKIVFOTO: En ung mann ble stukket med kniv utenfor Furuset bibliotek og aktivitetssenter ved 21-tiden 11. desember 2017. De mange ungdommene som var på stedet ble samlet av politiet inne på biblioteket og aktivitetssenteret i bakgrunnen på bildet.
Les også

Person knivstukket på Grønland. To tenåringer siktet for drapsforsøk.

Nekter straffskyld

I tillegg til de to drapsforsøkene er 17-åringen tiltalt for en rekke knivran og skal for retten i slutten av februar.

Han har så langt ikke ønsket å forklare seg for politiet for knivstikkingen på Grønland, men hans bror på 19 år har forklart seg og godtok varetektsfengslingen.

– Han erkjenner å ha vært på stedet da handlingen fant sted, men nekter straffskyld, sier hans forsvarer, advokat Tor Even Gjendem, til Aftenposten.

Forsvareren til den yngste broren, advokat Jan Erik Teigum, ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

17-åringen som er siktet for drapsforsøk på Grønland er fra før tiltalt for knivran

Les mer om

  1. Krim
  2. Etterforskning
  3. Grønland
  4. Oslo