Oslo

Jakter på 69 manglende kunstverk

Da bydel Vestre Aker ble bedt om sende inn sin oversikt hadde de registrert 16 kunstverk. Kulturetaten mente at de hadde 85. Dermed startet jakten på 69 kunstverk.

Kunstdetektiv og seniorrådgiver Berit Nilsen og bydelsdirektør Jan O. Nytveit i Vestre Aker, regner med å ha full oversikt om ikke lenge. På veggen bak dem henger et verk av Nissan Engel. Foto: Ingar Storfjell

 • Aftenposten Redaksjon

Det er Kulturetaten som skal ha oversikt, men virksomhetene som skal følge et regelverk for kunsten de har på veggen. Ingen av delene fungerer optimalt.

Mange steder i kommunen lages det nå lister etter alle kunstens regler.

Les også:

Les også

Mangler oversikt over 18.000 kunstverk

— Det er litt detektivarbeid, sier seniorkonsulent, og for tiden kunstdetektiv, Berit Nilsen i bydel Vestre Aker. Etter at rapporten kom i fjor, satte bydelen i gang arbeidet med å kartlegge hva de hadde av kunst hvor.

— Mange ledere har full oversikt over hva de har når vi tar kontakt. Kunsten henger på veggene og det er ingen fare for at den går tapt, men det må kartlegges og dokumenteres, forteller hun.

Én bydel med alt på stell

Totalt 20 kommunale virksomheter var med i undersøkelsen til Kommunerevisjonen. 18 av dem hadde kunstverk. Resultatene viser hvilken jobb Kulturetaten har med å kartlegge alt.

Sykehjemsetaten oppga høsten 2013 at de hadde 2033 kunstverk. Kulturetaten hadde ikke registrert noen av dem. Det var tilfelle for flere av virksomhetene, mens andre oppga langt færre verk enn det etaten mener at de har. Kun i Bydel Søndre Nordstrand stemte antall kunstverk med det Kulturetaten hadde registrert.

- Stor jobb

Bydelsdirektør Jan O. Nytveit erkjenner at det er en stor jobb å registrere alt.

— Men som leder er jeg klar over at vi har et ansvar for å følge regelverket, sier han.

I hver bydel er det mellom 60 og 70 enheter. Alle disse kan ha flere bygg, og i de fleste henger det flere verk. Kunstjakten i Vestre Aker har ledet dem til barnehager, skoler, kontorer og boliger for psykisk utviklingshemmede.

— Bydelen har ikke et dataprogram for inventarregistrering slik at kartleggingen foregår manuelt. Til nå har den vært mangelfull. Men vi er på god vei, og vi skal ha oversikten klar ganske snart, sier Nytveit.

 1. Les også

  Kunstrotet i Oslo: Mer enn pinlig

 2. Les også

  Kommunen får kunstkritikk

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Oslo skal bosette 1000 flyktninger i år. Den rikeste bydelen har tatt i mot tre.

 2. OSLO
  Publisert:

  Smitteutbruddet på vestkanten: – Om to uker kan Oslo være tilbake til et lavt smittenivå igjen

 3. OSLO
  Publisert:

  Annerledesbydelen: Fra Norges koronaversting til Oslos minst smittsomme bydel

 4. NORGE
  Publisert:

  5300 ringte koronatelefonen lørdag. 360 fikk svar.

 5. OSLO
  Publisert:

  Oslo har tre ganger flere bekreftet smittet med korona enn resten av Norge

 6. KULTUR
  Publisert:

  Nå skal verker fra Oslo kommunes kunstsamling vises frem for folket