Hvem av disse bør bli Årets Oslo-borger?

For tiende år på rad skal Aftenposten og Osloby.no hedre noen som har gjort en spesiell innsats for byen vår. Du avgjør hvem som skal få prisen.

osloborger2013.jpg
  • Astrid Løken
Karin Berg (65), direktør ved Skimuseet i Holmenkollen. Hun har styrt museet med stø hånd gjennom 30 år. Skimuseet er sammen med resten av Holmenkollen den mest besøkte turistattraksjonen i Norge. I tillegg til den faste utstillingen om skienes historie har hun laget en rekke temautstillinger. Hun har en evne til å skape engasjement, nå sist da hun ba folket lete frem gamle vinterleker som hun kunne bruke i en kommende utstilling.
Alexandra Archetti Stølen (38), festivalsjef for Oslo World Music Festival siden 2006. Festivalens motto er at musikk løfter og forener. Ideen er å skape interesse og forståelse for verdiene som ligger i andres kulturuttrykk. På festivalen presenteres musikk man som regel ikke hører på radio og som ikke er helt mainstream her i landet.
Sturla Stålsett (49), generalsekretær i Kirkens Bymisjon. Han har et hjerte for de svakeste i samfunnet. Gjennom sitt arbeid sørger han for at folk som ikke har en bolig får tak over hodet og en varm seng å sove i. Han har også lagt til rette slik at utenlandske tilreisende har fått tak over hodet, i et samarbeidsprosjekt med Røde Kors i sommer.
Adil Khan (30), uskolert og banebrytende multikunstner. Startet karrièren sin som gatedanser og endte opp som en etablert og respektert danser, skuespiller og programleder. Gjennom dans, teater, film og TV har han inspirert ungdom til å ta egne valg og tørre å være seg selv. Er opptatt av å fremme sunne verdier og gode holdninger.
Anne Dubrau (27) startet bedriften Epleslang sammen med seks andre gründere i fjor. Ideen var å lage en bedrift som skaper en forskjell i samfunnet med ressurser som allerede finnes: Epler som ingen plukker skulle høstes og folk som kanskje ikke har så lett for å få jobb skulle hyres inn for gjøre jobben. Dermed fikk mennesker med funksjonshemninger en jobb å gjøre. I høst har de plukket epler i 221 hager i Oslo. Eplene presses til eplemost på en Abildsø gård i Oslo.
Anlov Peter Mathiesen (38), ansvarlig redaktør og daglig leder i Stiftelsen Erlik, som gir ut gatemagasinet = Oslo og tilsvarende magasiner i andre byer. Mathiesen har vært med siden starten i 2005. Magasinet selges på gaten i Oslo av rusmisbrukere og andre vanskeligstilte. Gjennom sitt engasjement løfter han en gruppe mennesker og gir dem verdighet. Magasinet har 1200 registrerte selgere i Oslo.
Birgit Skarstein (24). Ble kjent da hun kjempet seg over kratt, myrer og fjell med rullestol i Lars Monsens TV-serie "Ingen Grenser". Skarstein motiverer med sitt pågangsmot og viljestyrke. Hun vil vise at funksjonshemmede kan være en ressurs for samfunnet. Hun jobber for at alle skal kunne komme seg rundt i samfunnet enten det er til fots eller i rullestol og innehar en rekke verv.
Christian Ringnes (59). Finansmannen ønsket å bygge en park med skulpturer som hyller kvinnen i området rundt Ekebergrestauranten, som han kjøpte og rehabiliterte på begynnelsen av 2000-tallet. Planene førte til debatt, men da parken endelig sto ferdig i høst fikk den stor begeistring. Skulpturene og parken har også vakt internasjonal oppsikt.

En festivalsjef, en museumsdirektør og en kunstsamler er blant de åtte som er foreslått.

Les mer om de nominerte ved å klikke deg gjennom bildeserien øverst i saken.

Utmerkelsen deles ut fordi Aftenposten og Osloby vil anerkjenne enkeltpersoners innsats for byen vår. I fjor gikk prisen til mannen som koordinerte leteaksjonen etter Sigrid Giskegjerde Schjetne, Bengt Eriksen.

I løpet av de siste ukene har vi presentert alle kandidatene nærmere. Hvem som skal få årets utmerkelse, kan du være med på å bestemme. Stem i vei!

POLL_PLACEMENT

Slik stemmer du

E— post: Send navnet på din kandidat til osloborger@aftenposten.no.

SMS: Send «oslo1», «oslo2» og så videre til 1905 (1 kr pr. melding).

Kandidatene:

Les også

Les intervjuet med Mathiesen her

Adil Khan – OSLO7 —

Les også

Les intervjuet med Adil Khan her

Christian Ringnes – OSLO8 —

Les også

Les intervjuet med Ringnes her

Kun én stemme pr. person. Doble stemmer vil bli luket ut.

Pr. post: Aftenposten, postboks 1, 0051 Oslo. Merk konvolutten med «Osloborger».

Frist: Vi må ha din stemme senest søndag 15. desember kl. 23.00 .