Vil avlive myter om lus

Folk gjør mye rart når de oppdager lus i familien, forteller luseforsker Preben Ottesen.

afp000618699.jpg

Han mener kunnskapsnivået om lus er lavt.

— Mange gjør mye unyttig når de oppdager at noen i familien har lus. De begynner å vaske hele huset for eksempel. Fullstendig bortkastet, sier Ottesen.

Noen tror lus kan hoppe fra en person til en annen. Det stemmer ikke. Lus smitter heller ikke selv om klær henger tett i tett i skolegangen.

— Lusa er livredd for å fjerne seg fra mennesker. Den er hjelpeløs hvis den er utenfor hodebunnen, og den går ikke over før den er sikker på full treff, sier Ottesen.

Les også

Akkurat nå har 2000 barneskoleelever i Oslo lus

Utenfor hodebunnen blir lusa fort kuldestiv og ubevegelig. Det skjer allerede ved 20 plussgrader. Og den tørker raskt ut. Å fryse sengetøy, som mange gjør, er temmelig unødvendig, ifølge Ottesen.

— Ser man hodelus på gulv, sengetøy eller bamser, er det døende lus som ikke klarer å henge fast lenger.

Den viktigste smitteformen er hode-mot-hode kontakt. Men hvor ofte sitter man egentlig hode mot hode? Oftere enn du tror, sier Ottesen.

— Bare se på barna. Det er jo de som smitter hverandre og tar lus med til familien. De lener hodene mot hverandre når de hjelper hverandre med lekser, sitter med PC og andre spill, når de lekesloss etc.

Blir immune mot lusemiddel

Du kan bruke hundrevis av kroner på lusemiddel uten å være garantert effekt.

I Norge er legemidler med virkestoffene Malation og permetrin (Nix sjampo) godkjent som lusemiddel. Begge stoffene virker som nervegift på lusene. Men vær på vakt. Lusen er et tilpasningsdyktig krek.

I en undersøkelser i Sverige var 2/3 av lusene resistente mot permetrin. En del andre land har kuttet ut bruken av Malation fordi stoffet ikke lenger biter på lusen.

- Har oppblomstringen av lus noe å gjøre med at lusemiddel ikke fungerer?

Les også

Nå er jeg lusa lei!

— Det kan være noe med det. Vi har observert resistens mot permetrin, som var det mest brukte virkestoffet i Norge. Rett etter andre verdenskrig brukte man DDT, men lusene utviklet raskt resistens mot det også, sier Preben Ottesen.- Når det er sagt er det unormale her at det var så lite lus i Norge i etterkrigstiden. Det er fortsatt lite lus i Norge sammenlignet med andre europeiske land, for ikke å snakke om land ellers i verden.

- Kan vi om 20 år sitte igjen med muterte superlus som det ikke er mulig å bli kvitt uten å barbere hodet?

— Man kan tenke seg det. Innen landbruket, og spesielt i drivhus, ser man insekter som er multiresistente mot kjemiske midler. Ofte setter man inn snylteveps eller rovmidd for å begrense skadene de multiresistente insektene gjør, men det er jo lite aktuelt å bekjempe hodelus med andre insekter, humrer Ottesen.

- Lusemiddel inneholder nervegift. Er det egentlig sunt å bruke nervegift på seg selv?

— Å drikke det er selvsagt veldig farlig, men så lenge man bruker det utvortes, trenger det i liten grad gjennom huden. Undersøkelser viser at barn kan ha sporstoffer i urinen, men det virker ikke som om det har vært forgiftninger som følge av lusemiddelbruk. Jeg ville heller tatt en kur enn å gå med lus.

Hvis du ikke vil putte nervegift i hodebunnen, finnes det et silikonpreparat – Dimetikon – som tar livet av lus. Ifølge Folkehelsa finnes det nå god dokumentasjon på at dimetikonprodukter har en effekt.

- Flere lesere har kontaktet Aftenposten og anbefalt alternative kurer som kokosolje og rapsolje.

— De har nok en effekt, men den er relativt dårlig dokumentert. Da blir det vanskelig for oss å anbefale det.

NB. Lus kan også bekjempes med kjemming og barbering. Les mer på fhi.no.