En person siktet etter funn av mistenkelig gjenstand i Oslo-leilighet. «Det er grunn til å ta det rolig.»

Bombegruppen fjernet natt til fredag en «mistenkelig gjenstand» i jakten på eksplosiver i en leilighet på Rosenhoff ved Carl Berners plass i Oslo. En person er siktet.

Polititjenestemenn fra beredskapstroppen (grågrønn uniform) kom også til stedet sammen med vanlige politipatruljer.

– Gjenstanden er tatt hånd om av bombegruppen og fraktet til et dertil egnet sted for videre undersøkelser, sier operasjonsleder i Oslo-politiet, Christian Krohn Engeseth, til Aftenposten fredag morgen.

– Grunn til å ta det rolig

Han sier det er trygt i området der gjenstanden ble funnet torsdag. Politiet vil fremdeles ikke fortelle hva slags gjenstand det er snakk om.

– Innholdet er ennå ikke undersøkt. Det er grunn til å ta det rolig med tanke på egne mannskapers sikkerhet, sier Engeseth.

– Hva er den pågrepne siktet for?

− Han er siktet for grov befatning med eksplosiver, men vi vet ennå ikke om det dette var eksplosiver, understreker Engeseth.

– Bodde vedkommende på stedet?

– Det vil vi ikke kommentere ennå. Han var der, sier operasjonslederen.

Politiet opplyser at den pågrepne var kjent for politiet fra før.

Hund markerte

Det var i forbindelse med en politiaksjon torsdag kveld at politiet hadde mistanke om at det kunne være eksplosiver i en leilighet i Konghellegata ved Carl Berners plass i Oslo.

– Vi har funnet noe som kan bekrefte at meldingene vi fikk innledningsvis kan stemme. Om det er eksplosiver vet vi ikke, vi fikk ikke markering på hund tidligere i dag, men andre undersøkelser tilsier at vi bør gjøre ekstra undersøkelser av denne gjenstanden, sa innsatsleder Tore Barstad til NRK torsdag.

Naboer ble evakuert

Politiet vil ikke utdype hva slags eksplosiver det eventuelt er snakk om, men sa det ikke er fare for folk i området.

Politiet fikk ved 18-tiden torsdag melding om at en person i en leilighet på Rosenhoff var skadet og trengte hjelp. På bakgrunn av opplysningene de fikk, valgte politiet å bevæpne seg da de rykket ut til adressen. Da de ankom leiligheten, fikk de raskt kontroll på tre personer. En av dem var lettere skadet og fikk behandling på stedet.

– En av personene er pågrepet, mens de to andre har status som vitner, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB. Han vil ikke utdype ytterligere hva som har skjedd i leiligheten.

Ifølge politiet dreier det seg om en mann i slutten av 30-årene.

Mistanke om eksplosiver

Årsaken til at politiet valgte å bevæpne seg, var at de fikk melding om at det kanskje kunne være våpen i leiligheten. Stokkli sa til Dagbladet at det ikke ble funnet våpen i leiligheten, men at patruljen på stedet fikk opplysninger om at det kunne være eksplosiver der.

Et tilstrekkelig stort område var sperret av, og nødvendig evakuering ble foretatt fra omkringliggende leiligheter.

Området sperret av

Et større område rundt leiligheten ble sperret av, men trafikken gikk som normalt i Trondheimsveien. Tungt bevæpnet politi og andre nødetater var på stedet, og en rekke tilstøtende leiligheter ble evakuert.

Bevæpnet politi og bombegruppen rykket ut til stedet.

– Vår innsatsleder har gjort en vurdering av hvor mange leiligheter som må evakueres. Alle er i sikkerhet nå, sier Stokkli til Aftenposten.

En pågrepet

En av de tre personene som befant seg i leiligheten er pågrepet – de to har status som vitner, opplyste operasjonsleder Gjermund Stokkli til Aftenposten i 20.15-tiden.

– Det er ut fra hendelsene på stedet og det vi sitter inne med av opplysninger som gjør at den ene er pågrepet, sa Stokkli.