Elbiler og taxier får ikke bruke kollektivfelt i Bjørvika

Elbilene får ikke lenger lov til å kjøre i kollektivfeltet i Dronning Eufemias gate.

Stadig flere i Oslo og Akershus har kjøpt elbil de siste årene. Noen av dem for å slippe i kollektivfelt for å slippe køen. Nå er de blitt kastet ut av kollektivfeltene i Bjørvika.

I et forsøk på å bedre fremkommeligheten for busser i det kaotiske trafikkbildet i Bjørvika har Statens vegvesen nå tatt midlertidige grep for å bedre trafikkflyten.

– Trafikkbildet i Bjørvika er veldig komplekst. Vi ser nå at selv om vi hadde lagt nøye faseplaner for hvordan trafikken skulle legges i området etter hvert som de ulike delene av Dronning Eufemias gate skulle åpnes er det behov for ytterligere justeringer, sier prosjektleder Grete Tvedt i Statens vegvesen til Teknisk ukeblad.

Gjelder også taxi

Statens vegvesen tror at dette vil gjøre hverdagen enklere for busspassasjerene.

– Det går mellom 50 og 80 busser i timen gjennom Dronning Eufemias gate. Alle sammen stopper på det samme stoppet. Det har så langt vært store bussforsinkelser og lange køer, for å prøve å minske forsinkelsene har vi nå stengt kollektivfeltet for både elbil og taxi, sier Tvedt til bladet.

Og legger til at det er alt for mange privatbiler i Bjørvika per dags dato.

– Vi vil oppfordre alle som ikke skal noe i Bjørvika å kjøre ned i Bjørvikatunnelen for å unngå unødvendig trengsel, sier hun.

Stadig flere kjører elbil

Allerede i fjor sommer vurderte Vegdirektoratet å fjerne elbilførernes mulighet til å benytte kollektivfeltet. Dette fordi salget av den elektriske bilen har økt kraftig de siste årene. Dermed er kollektivfelt flere steder, særlig mellom Asker og Oslo, fylt av elbiler.

Utestengingen i Bjørvika kan være det første skrittet mot å begrense elbilers rett til å bruke kollektivfelt flere steder i Oslo-området.