Oslo

Saken mot lærer ved Ulsrud vgs. er avsluttet

Etter samtaler med lærer Simon Malkenes og berørte elever, har arbeidsgiver avsluttet saken hvor det ble vurdert om Malkenes hadde krenket elevene. Det blir heller ingen disiplinærsak mot ham.

Det har stormet rundt norsklektor Simon Malkenes, nok en gang, etter at han 5. mars deltok i NRKs Dagsnytt 18.
  • Christian Sørgjerd
    Journalist

I slutten av forrige uke ble undersøkelsene rundt hvorvidt lærer Simon Malkenes hadde krenket elever ved Ulsrud vgs, ferdige. Nå er saken helt avsluttet fra skolens side.

«Vi kan bekrefte at vi er informert om at undersøkelsene nå er avsluttet, og at saken er ferdig etter samtaler med berørte elever og lærer», skriver kommunikasjonsdirektør Trine Lie Larsen i Utdanningsetaten en e-post.

Til VG bekrefter Simon Malkenes selv at det heller ikke vil opprettet noen personalsak mot ham i kjølvannet til undersøkelsene.

– Jeg kommer fortsatt til å ytre meg fritt om forholdene i Oslo-skolen, sier Malkenes til avisen.

– Jeg kan si at saken nå formelt er avsluttet og det ikke blir opprettet personalsak mot meg. Det har vært seks lange og krevende uker der jeg har følt meg som i en Kafka-prosess. Nå er den endelig over. Det er jeg glad for, sier han også.

Les også

LES OGSÅ: Byråden kritisk til stykkprisfinansiering. Nå kan problemskoler, som Ulsrud vgs, få millioner ekstra.

Ble elever krenket?

Aftenposten er ikke kjent med hvorvidt rektor David Dunlop ved Ulsrud har konkludert med at Malkenes faktisk har krenket elever eller ikke.

Overfor Aftenposten har Dunlop selv bare informert om at det eksisterer en undersøkelsessak ved skolen, men uten å si noe om innholdet, hvem den gjelder eller konklusjonene.

Hvis elever er blitt krenket, så sier loven at det skal lages en såkalt aktivitetsplan for å sikre elevene et trygt skolemiljø, «så langt det finnes egnede tiltak». Men et slikt tiltak kan også være noe så enkelt som et oppklarende møte mellom elever og lærer.

På et allmøte for lærere på skolen i forrige uke fremgikk det hva problemet, ifølge Dunlop, var. Han mente at måten Malkenes hadde skildret elevenes oppførsel på direkten hos NRK, var ok. Problemet skal ha vært at han identifiserte dem med initialer.

– Sakens kjerne, slik undersøkelsene går frem, så var det ikke tilstrekkelig anonymisert, sa rektor på allmøtet.

Tema i bystyret

Saken var også tema i spørretimen i bystyret onsdag.

Carl I. Hagen (Frp) stilte spørsmål om opplysningene som kom frem i Aftenposten denne uken, om at en avdelingsleder ved skolen bisto elever med noe av det praktiske rundt et leserinnlegg som var kritisk til Malkenes’ NRK-opptreden, samtidig som skoleledelsen undersøkte den samme saken.

– Hva mener byråden om at en leder skal ha assistert elevene, spurte Hagen.

– Det er mange påstander i saken. Det er ikke min jobb å gå inn og etterforske dem, svarte oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Hun understreket, nok en gang, behovet for å se fremover. Hun varslet samtidig at de vil se på noen sider av hvordan såkalte §9A-5-saker håndteres. Siden loven ble innført i august i fjor er det meldt inn 61 slike saker ved skoler i Oslo, hvorav 10 saker ved videregående skoler.


Interessert i Ulsrud-saken? Her finner du mer om den.

Les mer om

  1. Ytringsfrihet
  2. Lærere
  3. Skole
  4. Oslopolitikken
  5. Bystyret
  6. Ulsrud-saken