«Teppekongen» er tilbake - orket ikke pensjonisttilværelsen

Et halvt år som pensjonist er mer enn nok for Oslos omstridte teppehandler. Nå har han åpnet en ny butikk - igjen.

I løpet av sine 49 år i bransjen har Mahmoud Maktabi solgt 1,5 millioner tepper. Selv kaller han seg en kjøper, ikke en selger.

Etter å ha annonsert med opphørssalg i 49 år skulle Mahmoud Maktabi gi seg for godt. Hva skjedde?

- Kjedelig. Idioti.

Slik beskriver teppehandler Mahmoud Maktabi pensjonisttilværelsen. 73-åringen er mørk i blikket og smiler ikke.

Han sitter på en haug med persiske og orientalske tepper i sin nye teppeforretning i Henrik Ibsens gate. Da butikken åpnet dørene for en måned siden, hadde han holdt ut seks måneder som pensjonist.

Virkelig slutt i februar

I 49 år har han annonsert med opphørssalg. Allerede for 20 år siden hadde han sitt første opphørssalg, stemplet som ulovlig av Markedsrådet. Og i 2005 varslet han første gang at han trakk seg tilbake på grunn av helsen. Men tidligere i år var det virkelig slutt. Påsto han.

- Jeg har hatt så mange selskaper og kompanjonger at jeg ikke husker hvor mange opphørssalg det er blitt. I 2005 hadde jeg hatt to hjerteinfarkt, men måtte hjelpe datteren min. Hun hadde fått barn og kunne ikke passe butikken. Men nå har jeg lært. Jeg skal nyte livet, sa han til Aftenposten i februar.

Å nyte livet skulle vise seg å bli kjedeligere enn Maktabi hadde forestilt seg.

Han leide nytt lokale og hentet alle teppene som hadde ligget på lager. For to uker siden skrev han følgende tekst i en avisannonse:

«Det er nå nesten et halvt år siden jeg pensjonerte meg. Men jeg må bare innrømme at jeg kjedet meg uten teppehandel og kunder.»

Selv trekker han på skuldrene av at driften har gått frem og tilbake, sluttet og startet. For det må vel være lov å ombestemme seg?

Datteren skal overta

Siden han la ned butikken i Storgata for seks måneder siden, har han vært på reise. I Libanon, i Egypt, rundt omkring.

- Jeg er ikke typen som klipper gresset, maler huset, maler båten. Ikke har jeg båt engang.

Kone har han heller ikke, men han håper han snart får det.

Pensjonistlivet gjorde ham trøtt, men han er klar på at han er eldre og ikke orker like mye som før. Planen er at datteren Celine skal overta butikken fra nyttår — og at han skal fortsette å jobbe der noen timer om dagen.

Tro det den som vil.

Dårlig rykte i bransjen

Butikklokalet er tomt for kunder når Aftenposten er innom, men Maktabi sier flere av hans tidligere faste kunder har vært innom siden åpningen. Og det er ikke bare tepper det snakkes om.

- Jeg får høre om problemer med kona, om sykdom og alt mulig. Trenger de billetter til Sharm el Sheik, kan jeg hjelpe med det også.

Han vil ikke være med på at han lurer folk med alle annonsene om opphørssalg, vannskadesalg og lukking og åpning av butikker. Og han vet han har et dårlig rykte i bransjen, men ser på det som positivt.

Han slår om på engelsk:

- People only hate the best.

Fortsatt uten å smile.