Feiret 20 årsdag med klipping av sau

Søndag var det bursdag på Kampen. Bydelens egen bondegård rundet 20 år, og det var det mange som ville være med på å feire.

Betzy likte det ikke, men hun måtte. Hege Loftfjell (til v.) og Caroline Nicholl sørget for at hun fikk sommersveis. KLIKK PÅ PILEN OG SE FLERE BILDER FRA BURSDAGEN PÅ KAMPEN
Maiken Christabella Lukas (til v.) og Celia Elena har Blakken som en favoritt på barnegården for han er så snill og liker å bli kost med.
Liten gutt på stor traktor. Birk Edelbrekt Wold synes det er stas med store maskner som bråker, og triveds utmrket oppå traktoren. Selv om den sto helt stille.
Milana Ukstina (2) syntes det var spennende å mate geitene. Her er hun sammen med pappa Vladislav og storebror Nikolas(3) på utsiden av gjerdet.
Også hos grisen er det stas å være, syntes Maiken Christabella Lukas (til v.) og Celia Elena.

Det var tilløp til parkeringskaos i Kampens trange gater, og inne på Kampen Økologiske Barnebondegård (KØBB) var det stappfullt i barnevognparkeringen. Men ikke bare der. Rundt de mange innhegningene sto unge, skuelystne tett i tett og studerte jordbruk på nært hold.

— Fantastisk at vi får sånt vær når vi har bursdag, men, puhh, det er nesten kommet litt for mange besøkende, peste en meget fornøyd Heidi Tønnesen i Felleskjøpet-dressen sin midt i trengselen.

Hun er en av to ansatte i KØBB. - Hvor mange besøkende vi har nå, aner jeg ikke. På en god søndag kan vi ha 400, da er det ikke så fullt som nå. Men folk kommer og går hele tiden.

Og alle var blide.

Økologiske boller

Det var fullt kjør, med en bolle- og vaffelkø - til herrene Viestad og Håkonsen: det var mye økologisk bakverk - som på det verste var lang som en sjiraffhals. Minst. Men det brød ikke Anton seg om. Han er fire år, og liker alt som er stort og brummer. Så når han fikk sitte oppå gårdens gamlel traktor og svinge på rattet, så var det julaften.

— Jeg liker søppelbiler, de er store og bråker ganske mye, men denne er finere slo han fast, og gren litt på nesen da han måtte vike plass for andre med samme interesse.

Sommersveis

Men det var mye annet å gjøre på gården, og det som trakk til seg flest skulystne var nok klipping av sauer. Under Carolie Nicholls proffe svinging med saksen tok det ikke lang tid å ribbe dem for vinterull. De fikk skikkelig stilit sommersveis - barbus over det hele, men satte ikke noe pris på prosessen.

— Betzy er egentlig veldig tålmodig og snill, men å bli klipt, det liker hun ikke, forklarte Hege Loftfjell som hjalp den newzealandske saueklipperen Caroline Nicholl, med å holde de motvillige kundene nogenlunde fast mens behandlingen pågikk.

Birk (snart 8) var glad for at han ikke er sau og må klippes over hele kroppen, det er enklere å være menneske, gå til frisør og ta litt på toppen. - Det så ikke ut som om den likte det, og det kan jeg forstå. Dessuten synes jeg den var finest med ull, slo han fast.

Men han hadde forståelse for at det ikke var så veldig behagelig å gå rundt med tykk ull i sommervarmen.

Snill hest

— Det er veldig gøy å være her, sier Æreso (7), som bor på Etterstad og besøker landets mest urbane bondegård ganske ofte. - Her kan jeg hilse på dyr, og det liker jeg godt. Yndlingsdyret mitt er den hesten som heter Blakken. Han er veldig snill og biter ikke. Det hender det at endene gjør.

Og så får vi, på vegne av Æreso og alle de andre som hygger seg på bondegården midt i byen, håpe at den overlver de kommunale budsjettforlikene i 20 nye år.