Oslo

Fotball, flørting og musikk – Norway Cup er i gang

Det er solskinn, fotball, flørting og verdensrekord i antall lag oppe på Ekebergsletta. Akkurat slik det skal være når årets Norway Cup sparkes i gang, med andre ord.

Folkefesten på Sletta er i gang.
 • Julie Berg Melfald
  Julie Berg Melfald
  Journalist

– Det beste med å være her er stemningen og at man får møtt så mange nye mennesker. Det er mye lettere å møte hyggelig folk på Sletta enn ellers, mener Alexander Rose (12).

 • Les også: Slik er Nye Norway Cup

Han har nettopp ankommet Bekkelaget skole med laget sitt Austre Moland Idrettslag ikke langt fra Arendal. Sammen med kompisene Tobias Vallheim (11) og Markus Haslestad (12) er han på Norway Cup for andre gang.

Se bilder fra åpningskonserten og første Norway Cup-dag lenger ned i saken.

Ifølge sistnevnte er turneringen en tradisjon innad i klubben, og noe de har gledet seg til helt siden de vendte nesen hjemover for et år siden. Sportslig suksess er imidlertid ikke hovedfokus for guttene som spiller i 7-erklassen.

– Vi tapte alle kampene her i fjor, men i år skal vi i hvert fall vinne én kamp. Det er målet vårt. Ellers skal vi bare ha det gøy sammen, slår Markus fast.

Les også

Norway Cup sparkes i gang i helgen - slik kommer du deg dit

Austre Moland Idrettslag ankom Bekkelaget skole lørdag formiddag.

Møtte palestinsk lag i fjor

I årets turnering er det 2199 påmeldte lag, ny verdensrekord ifølge arrangøren. 32.000 deltagere fra 10 til 19 år skal spille nærmere 6000 kamper i løpet av en uke.

89 ulike baner skal tas i bruk rundt omkring i Oslo, men størst stas er det naturligvis å spille på den sagnomsuste Ekebergsletta.

Langs hovedveien vaier flagg fra de ulike nasjonene som er med å sparke ball i årets cup. 57 nasjoner i alt, Gibraltar som eneste nykommer.

Guttene fra Austre Moland mener det internasjonale tilsnittet er det viktigste som gjør at man får lyst til å komme tilbake til Norway Cup år etter år.

– I fjor bodde et palestinsk lag i naborommet vårt, og de ble vi veldig gode venner med. De kunne egentlig ikke så mye engelsk, men det var en av dem som pratet norsk så fikk vi snakket sammen på den måten, forteller Markus.

– Vi håper at vi møter liknende lag og folk i år, for det var veldig morsomt, legger Alexander til.

Ikke så god på flørting

Men like gøy er det å møte jenter, mener guttene. For selv om Norway Cup først og fremst er en fotballturnering kan nok mange nåværende og tidligere deltagere fortelle at det var i solskinnet på Sletta at de hadde sine første sommerflørter.

Markus, Tobias og Alexander innrømmer imidlertid at sjekkegamet ikke er helt innarbeidet ennå.

– Jeg vet egentlig helt hva man bør gjøre, men det fungerer vel å bare være grei og hyggelig, smiler førstnevnte.

– Vi gleder oss til å møte jenter uansett, understreker Tobias.

Skal vinne

Flørting er ikke noe det skotske laget Dunfermline nødvendigvis skal bruke mye energi på. De er på Norway Cup med ett mål for øye: Å vinne.

Lørdag formiddag var det en svært sliten gjeng som lå i gresset foran hovedscenen, etter å ha ankommet Norge klokken to på morgenen. Halve laget klarte likevel ikke å holde seg unna ballen og spilte den mellom seg foran nysgjerrige guttelag.

17-åringene har vunnet sin skotske liga tre år på rad, men er spente på kvaliteten på den norske motstanden.

– Vi har hørt at norske spillere er veldig fysisk tøffe og spiller med høyt tempo, men det er bare en utfordring vi gladelig tar imot, sier Carly Loney.

– Vi skal uansett vinne, det er derfor vi er her, supplerer Hannah Baillie, og forteller at de møter tre norske lag i kvalifiseringsgruppen sin i 17-årsklassen.

Carly Loney (17, t.v.) og Hannah Bailie (17) fra Skottland. er på Norway Cup for å vinne med laget sitt Dunfermline.

Er der for musikken

Selve kampene starter imidlertid ikke før på søndag.

Slik er kampoppsettet

Lørdag regnes likevel som åpningsdagen, for klokken 18.00 begynner konserten hvor blant annet Markus og Martinus, Robin & Bugge, Morgan Sulele, Innertier og Sandra Lyng Haugen er trekkplastrene.

Se hele programmet for uken her

Mathea Røise (13), Marlene Smaakjær (15), Nikoline Kjøde (13) og Martine Walseth (13) var å Sletta fra klokken 10 for å være klar til å ta imot unpikeidolene Markus og Martinus.

– De er helt fantastiske, så vi kom hit tidlig for å gå gode plasser og kanskje møte dem, forteller Martine.

Fotballen bryr de seg mindre om. Det er gjennom åpningskonserten de kjenner Norway Cup, forteller jentene.

– Men det er veldig kult her da. Masse å gjøre av aktiviteter og god mat, mener Nikoline.

Ventet godt vær første del av uken

Solen har skint over Ekebergsletta hele lørdag formiddag, men under åpningsparaden og konserten åpnet plutselig himmelen seg i korte perioder. Slikt vær kan vi vente oss fram til tirsdag, kan vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bente Wahl, fortelle.

– Det virker som det i første del av turneringen vil være varmt og sol mesteparten av dagen, mens det kan komme noen byger utpå ettermiddagen. Slik vil det være til tirsdag, ifølge Wahl.

Fra og med onsdag er det mer usikkert, sier hun.

– Det kan se ut som det kan bli mer regn om dagen, men været i Oslo for tiden er svært ustabilt, så det er vanskelig å forutsi.

F.v. Nikoline Kjøde (13), Marlene Smaakjær (15), Mathea Røise (13) og Martine Walseth (13) er veldig klare for å se Markus og Martinus på Norway Cup-konserten i kveld.
Det skotske laget Dunfermline Athletic Football Club deltar på Norway Cup for å vinne.
En stor regnskur sendte folk i full sprint for å finne ly etter åpningsparaden.
En stor regnskur sendte folk i full sprint for å finne ly etter åpningsparaden.
På Bekkelaget skole har Austre Moland Idrettsklubb installert seg. Her blir deltagerbåndene utdelt.
Mange håpet å få møte ungpikeidolene Markus og Martinus før åpningskonserten.

Les også

 1. En episk reise til Norway cup ble avspark for en internasjonal lederkarriere for brasilianske Sergio

 2. Fotballdrømmer: Fra Norway Cup og ut i verden

 3. – Dobbelt så dyrt å delta i Norway Cup

Les mer om

 1. Norway Cup
 2. Ekebergsletta
 3. Oslo
 4. Fotball