Oslo

=Oslo vil starte kaffebar og leter etter lokale

Rusavhengige skal utdannes til barristaer og servere caffe latte og espresso i konkurranse med Kaffebrenneriet og Starbucks.

Maud Anniken Nordengen og Camilla Svingen. Nordengen selger Juleboka til =Oslo. Den jobben har hjulpet henne til å få nye rutiner og bli rusfri.
  • Heidi Anne Johnsen

Salg av gatemagasinet =Oslo har gitt mening og verdighet til mange av dem som har det ekstra tungt. Nå skal virksomheten utvides til kaffebransjen.

For =Oslo vil starte kaffebar, og den skal drives av rusavhengige og mennesker som sliter.

– Kaffebaren skal holde samme kvalitet og drives etter samme økonomiske prinsipper som en helt vanlig kaffebar, sier Camilla Svingen, daglig leder i stiftelsen =Oslo.

Arbeidstrening og livskvalitet som barista

– Dette vil bli en type arbeidstrening for mennesker som faller utenfor vanlig jobb. De læres opp til å stå i en kaffebar, bruke kaffemaskin og forholde seg til kunder, sier Svingen.

Etter endt kurs og opplæring i kaffefaget kan de smykke seg med yrkestittelen barista.

– De som jobber her skal ha så mye kunnskap om kaffe og te at kundene føler at de får noe i tillegg, sier Svingen.

Hun har ingen betenkeligheter med å sette rusavhengige til jobben med å servere kaffe og bakverk.

– Vi ønsker å vise at alle mennesker kan delta. Dette handler om inkludering. En slik jobb vil øke livskvaliteten og gi et nettverk for mange. Det er derfor vi lager denne kaffebaren, sier hun.

  • Det er ikke bare moro med den jula. 640.000 nordmenn frykter julen fører til dårlig råd i januar

Får ikke komme ruset på jobben

Det blir ikke stilt krav om å være rusfri for å få jobben, men ingen får komme ruset på jobb. Og de ansatte må forplikte seg til å jobbe 2–3 dager i uken, noen timer av gangen.

– Mange er stabile og har startet et rehabiliteringsløp. Kanskje må vi tilpasse oppgavene noe. Men det vil alltid være to miljøterapeuter på jobb i tillegg til to baristaer.

Svingen tror at noen vil fungere i en slik jobb og andre ikke.

– Men selv om de har en sykdom som heter avhengighet, så klarer mange å selge =Oslo. Og det er mange gode selgere blant oss, sier Svingen.

Jakter på lokaler i sentrum

– Akkurat nå er den største utfordringen at vi trenger et lokale, på gateplan, midt i sentrum, sier Svingen, som forsikrer at dette skal bli en helt vanlig kaffebar, og ikke sted sted som vil trekke til seg det åpne rusmiljøet.

– Jeg tror at Oslo nettopp er byen som kan få til dette, for her opplever jeg så mye raushet, sier hun.

Les mer om

  1. Gatemagasin