Oslo

«Vi ante ikke hva vi satte i gang»

For seks uker siden var Line Baugstø med på å starte opp Refugees Welcome to Norway. Siden da har livet hennes tatt en helt ny vending.

Selv bor hun på Kampen, like ved PUs lokaler nede på Tøyen. Dermed har flyktningkrisen føltes veldig nærme.
  • Aftenposten Redaksjon

- Mandag denne uken var det nøyaktig seks uker siden vi startet opp Refugees Welcome to Norway. Jeg husker jeg hadde sett for meg at jeg skulle lage mat på kjøkkenet som jeg skulle bære ned til PU. (Politiets utlendingsenhet på Tøyen) Slik ble det ikke.

- Du var med på å starte hele denne flyktningdugnaden. Hva var det som skjedde?

- Det var Mona Bentzen og Hilde Hagerup som tok initiativ. Vi var noen få stykker som møttes, noen av dem er fortsatt med, mens andre har gitt seg. Men jeg sier det igjen, vi ante virkelig ikke hva vi satte i gang.

- Hva mener du med det?

- Det ble så mye større enn vi hadde sett for oss. Vi ble omtalt blant annet i Dagbladet, og det hjalp jo på. Det eksploderte jo allerede første uken. Jeg husker enda da vi jublet fordi vi hadde 5.000 medlemmer av gruppen på Facebook.

- Har det vært mye å gjøre?

- Ja, og vi var jo ikke forberedt på det i det hele tatt. Vi hadde jo ikke et system for å ta imot all maten og alle klærne som folk kom med. Det strømmet på med folk. Det var et komplett kaos, men etter hvert klarte vi å stable et system på bena.

- Det ser ut som om at det blir et nytt ankomstsenter for flyktningene i Råde kommune. Hva skjer videre nå for deres del?

- Vi vet ikke helt hva som skjer videre. Vi håper det ikke vil bli mer behov for oss på Tøyen nå som ankomstsenteret flyttes. Først og fremst for flyktningenes del, men de frivillige begynner også å bli slitne nå. Men jeg må få lov til å komme med litt kritikk her.

- Ja, vær så god.

- Det har tatt fryktelig lang tid! Vi så jo alle at bølgen av migranter nærmet seg Norge. Vi visste at Sverige tok imot mange, så det var en selvfølge at mange kom til å ta turen videre til Norge. Likevel tar det altså over seks uker før myndighetene fikk en permanent ordning på plass. Her har Regjeringen stukket hodet i sanden.

- Dersom behovet for Refugees Welcome to Norway forsvinner her på Tøyen, hva skjer med organisasjonen da?

- For oss som har jobbet her på Tøyen skal det bli godt med en pause. Det vi har drevet med de siste ukene er nødhjelp. Jeg håper vi kan bruke organisasjonen som et slags nettverk for de 47 lokallagene som er blitt dannet rundt omkring i landet. Asylsøkerne blir sendt videre til mottak som ligger i kommunene, vi kan hjelpe der også. Jeg tror det er mulig å bevare engasjementet.

- Interessen rundt dere har eksplodert. Hva tror du ligger bak det voldsomme engasjement som mange har vist?

- Jeg tror vi har truffet en nerve. Alt vi gjorde var å skru på kranen, så strømmet det på av seg selv. Vi så alle nyhetene. Jeg tror mange følte på sorg og frustrasjon. Plutselig var migrantene her. Det vi gjorde, viste at det var det enkelt å hjelpe.

Migrantene står i kø, bare få hundre meter fra der Line Baugstø bor.
Line Baugstø drikker helst te, gjerne med så mye melk i at det nesten renner over.