Oslo

Politiet: 2000 marsjerte mot Trumps likestillingssyn i Oslo

Over hele verden har mennesker samlet til marsj i en markering mot retorikken til president Donald Trump. I Oslo samlet rundt 2000 mennesker seg på Youngstorget.

Mange hadde møtt opp på Youngstorget lørdag ettermiddag for å gå i «Womens March Norway».
  • Kristine Hellem Aanstad

– Jeg synes det fantastisk å være her i Norge og se at så mange bryr seg. Det gir håp, sier Gulli Myer (80) som bor i Virginia i USA.

Nå er hun på ferie i Norge, og har benyttet anledningen til å troppe opp på Youngstorget og protestere mot innsettelsen av Donald Trump som president i hjemlandet.

  • Hundretusener av kvinner vil lørdag gi et stikk til Trump

– Jeg er her i dag for å vise solidaritet, sier Myer, som jobbet for Hillary Clintons valgkampanje både denne gangen og forrige gang hun stilte som presidentkandidat.

«Slik ser en feminist ut» er Gulli Meyers slagord for dagen.

Protestmarsjer rundt om i landet

Fredag ettermiddag ble Donald Trump tatt i ed, og inntok med det rollen som Amerikas 45. president. Utover kvelden ble minst 217 arrestert under anti-Trump demonstrasjoner i Washington.

Lørdag var det flere protestmarsjer – blant annet i Oslo, Bergen og Trondheim.

Protestmarsjen skjer ifølge arrangementet i «solidaritet med våre amerikanske søstre for å uttrykke våre felles verdier: Likestilling, mangfold, inkludering, klima og et bærekraftig miljø». Toget gikk fra Youngstorget til Stortinget.

– Jeg har fått beskjed fra politiet på stedet at det var omtrent 2000 mennesker på Youngstorget. Det hele gikk rolig for seg, og det var en god blanding av voksne og barn der, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til Aftenposten.

Initiativtager Brit-Agnes Sværi understreket at marsjen ikke skulle være en anti-Trump-demonstrasjon. Det var heller en anledning til å si hvilke verdier man ønsker mer av i samfunnet, mente hun.

– Vi går under parolene likestilling, mangfold og inkludering og for å jobbe videre internasjonalt med klimaspørsmål, har hun tidligere sagt til NTB.

Kvinnemarsjen i Washington, DC forventes å trekke 500.000 mennesker – dobbelt så mange som dukket opp på Donald Trumps innsettelse i går. Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA er på plass og rapporterer:

Strikket luer før marsjen

Fredag kveld brukte Kirsti April Fønhus (67), Anne Grete Bergsland (71) og Turid Bettum (62) på å strikke rosa «pussyhats».

– Jeg har slekt i USA, så jeg fikk ideen til luene derfra. Ser det er mange andre som også har fått med seg luene og hva de står for, forteller Fønhus.

De tre bor egentlig i Tønsberg, men tok toget til Oslo for å delta på marsjen.

– Jeg ble kvalm i går da jeg så talen til Trump. Han nevnte ikke noe av det som er vesentlig, så jeg ble ganske irritert. Det er veldig moro og overveldende å se seg rundt her nå, på alle menneskene som har møtt opp, sier Bergsland.

Turid Bettum (t.v.), Anne Grete Bergsland og Kirsti April Fønhus deltok i protestmarsjen lørdag ettermiddag i Oslo.

"Alt det Trump ikke står for"

– Det var en trist dag i går, men dette handler ikke bare om å protestere mot Trump. Det handler også om det systemet som gjorde at han kunne bli president, sier Daisy Elisabeth Sjursø som sitter i landsstyret i Kvinnefronten. Organisasjonen er med på å arrangere dagens marsj i Oslo.

Rundt 2000 hadde møtt opp for å høre talene og vise sin støtte.

– Dette gir nytt håp for kvinnekampen å se alt engasjementet her i dag, sier Sjursø.

Hun sier demonstrasjonen er et uttrykk for mangfold og solidaritet, og støtte til «de verdiene som Trump ikke står for».

Fra venstre: Daisy Elisabeth Sjursø, Johanna Martinsen Bryggefjell Sara Sande og Ida Marie i Kvinnefronten.

Blant parolene på både norsk, engelsk og spansk var slagord som «bygg broer, ikke murer», «Oslo elsker kvinner» og «Amerika består av mangfold».

I tillegg til protestmarsjene her i landet blir det arrangert byer som Washington D.C, Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, London, Toronto, Stockholm og Sydney.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal hele 500.000 demonstranter ha møtt opp på arrangementet foran Det hvite hus i Washington.

Facebook-eventet til marsjen i Oslo hadde 3800 meldt sin interesse på forhånd.

Mange hadde på seg de karakteristiske rosa strikkeluene også kalt «pussyhats» som kvinner verden rundt har laget for å bruke under lørdagens demonstrasjoner.

Se flere bilder fra protestmarsjer rundt om i verden under:

Rundt 2000 mennesker hadde møtt opp lørdag formiddag i Oslo sentrum.
I Paris hadde en stor mengde mennesker samlet seg under Eiffeltårnet. Som i Oslo var de en del av Womens March.
Dublin i Irland.
Folkehavet samlet seg utenfor Trafalgar Square i London.
Kvinner roper kamprop under marsjen hovedstaden Manila på Filippinene lørdag.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Likestilling
  3. USA