Oslo

Nationaltheatrets kreative «lekegruppe» fyller 40 år

– Barna ville at alt skulle være laget av godteri, eller at det skulle være mye vold og død. Det droppet vi, sier skuespillerne på Torshovteatret.

Håkon Ramstad, Maria Bock og Herman Bernhoft i science fiction-forestillingen «Nils Klims reise til underverdenen». Familieforestillingen har première på Torshovteatret tirsdag. Se flere bilder fra teaterets 40-årige historie ved å klikke på bildet.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

En splitter ny og fargerik familieforestilling, Nils Klims reise til underverdenen, markerer Torshovteatrets 40 års jubileum.

Med en science fiction-versjon av Ludvig Holbergs eventyrlige roman Nils Klims underjordiske reise fra 1741 tar Nationaltheatrets egen «lekegruppe», Torshovteatret, barna med inn i en ukjent verden. Der handler det om å være nysgjerrige og oppdage hvem man er i møtet med det ukjente.

Barn som har vært på prøveforestillinger, ler så det runger i veggene i teaterarenaen på Torshov. Også skuespillerne sliter med å holde seg alvorlige, skal vi tro skuespillerne Herman Bernhoft, Sigurd Myhre og Maria Bock.

Nils Klim faller ned i et hull og havner i en annen verden i familieforestillingen som markerer 40 årsjubileet på Torshovteatret.

Vi møter dem dagen før premièren i den runde, alternative teaterscenen på Torshov som fyller 40 år 19. september.

Lover mye latter og moro, uten skumle typer

– Jeg sliter med å holde meg og ikke le, sier Sigurd Myhre, som lover at det blir mye moro i familieforestillingen.

Før Torshov-gruppen gikk i gang med å forme stykket, fikk de innspill fra barn i mange skoleklasser om hva de ville ha med i reisen til en annen verden. Helt i tråd med Torshov-teaterets opprinnelige idé, at det skulle være et teater som tok opp temaer folk var opptatt av.

«Lever du’a Karlsen» var Torshovteatrets første forestilling i 1977. Her er skuespillerne som dro det hele i gang: Jo Skjønberg, Lars Andreas Larssen, Mona Hofland, Liv Thorsen, Nils Ole Oftebro, Anne Marit Jacobsen og Espen Skjønberg.

– Stykket vårt er skreddersydd for barn, mer enn Holbergs opprinnelige roman. Men alle ønskene barna lanserte, ble ikke tatt til følge. Mange ville at alt i den alternative verden skulle være laget av godteri, eller at det skulle være mye vold og død.

– Det droppet vi, sier skuespillerne. Men ett innspill ble med. Hva med å la Nils møte seg selv? Dermed møter Nils forskjellige sider av seg selv når han faller ned i et hull etter en familiekrangel og havner et helt annet sted.

«Vi betaler ikke!» fra 1978 med både teknisk og kunstnerisk stab.

Nils legger ut på en indre reise

– Vi fokuserer på en indre reise. Her er ingen onde krefter, heller ingen kamp mellom det gode og det onde, forklarer skuespillerne. Mye ressurser er brukt på fargerike kostymer og fantastiske masker.

Dagens Torshov-gruppe tar for seg science fiction i sine oppsetninger. Nils Klims reise til underverdenen er gruppens tredje av totalt seks stykker, og det neste er George Orwells 1984, en klassiker om overvåking, manipulasjon – og om å lytte til sin egen stemme.

Trafford Tanzi gikk på Torshovteatret i 1985, et «fribrytings-stykke» av Claire Luckham. I aksjon i ringen er Bjørn Skagestad, Kai Remlov og Tone Danielsen.
Øystein Røger og Kåre Conradi spilte samtlige 18 roller i Marie Jones’ internasjonale teatersuksess«Stones in his pockets» med Norges-premiere på Torshovteatret i 2001. Stykket ble en stor suksess og satt opp igjen og igjen, til og med på Nationaltheatrets hovedscene.

Skuespillerdrevet og alternativ scene

Torshovteatret fyller 40 år 19. september. Den skuespillerdrevne og alternative teaterscenen ble startet av Jo Skjønberg, Espen Skjønberg, Mona Hofland, Nils Ole Oftebro, Lars Andreas Larsen, Sverre Anker Ousdal, Anne Marit Jacobsen og Liv Thorsen i 1977.

Dagens skuespillere synes det er stas å få arbeide ved den rølpete, lille scenen, som har klamret seg fast i 40 år, til tross for stadige trusler om nedleggelse.

Her kan de kjøre sitt eget show og eksperimentert med teater som sjanger og form.

– Scenen er ganske unik, liten og intim. Vi spiller i en arena med publikum på alle kanter, og vi prøver å lage teater av hva folk er opptatt av. Her er det lov å være modig, både som regissør og skuespiller, fastslår skuespillerne.

«Verdiløse menn» er en musikal basert på Joachim Nielsens tekst og musikk og gikk på Torshovteatret i 2008. «Ellevill elendighet» og «En Oslo-musikal av den oppriktige sorten» skrev kritikerne. På bildet er Jan Sælid, Marte Engebrigtsen, Gard Eidsvold, Kim Sørensen og Finn Schau.
2014: Hvor mye går det egentlig an å si – overdøvet av et piano? Musikklab på Torshovteatret vekket stumfilmen til live igjen i «En folkefiende – musikklab volum 2» i 2014. På bildet: Lasse Lindtner, Anne Marie Ottersen, Julie Støp Huseby, Terje Strømdahl og Bernhard Arnø.

Les mer om

  1. Teater
  2. Sci-fi
  3. Nils Ole Oftebro