Oslo

I flokk og følge for å lære mer om byens spennende historie

– Vi er interessert i historie og vil gjerne lære mer om byens historie, sier Øystein Trædal og Ingvild Gudim. Mange har det som dem.

300 personer, som er interessert i byens historie, togert forbi Engebret, byens første teaterkafé. Den ligger i et bygg som har beholdt sin opprinnelige høyde. Før 1800 var det knapt et hus i byen som var mer enn to etasjer høyt. Da bodde det under 10.000 mennesker i Christiania/Oslo. KLIKK PÅ BILDET OG SE FLERE BILDER FRA SØNDAGENS BYVANDRING Foto: Stein Erik Kirkebøen

 • Stein Erik Kirkebøen

Stor interesse for sesongstarten til Kjenn din byvandringene. Starten gikk på Christian IVs gamle samlingsplass, Christiania Torv. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Det var kamp om kartene over den gamle byen som Roede delte ut til de heldigste. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Mens sesongens siste (?) snøfnugg føk omkring, var det sesongstart for Oslo Museums «Kjenn din by»-vandringer. Og hvilken start det ble.

Gratis og populært

– Jeg har hatt mange historiske vandringer av mange slag opp gjennom årene, men jeg har ikke opplevd maken til dette, sa arkitekturhistoriker Lars Roede etter å ha øst av sin kunnskap om Kvadraturen, byens gamle hjerte som politikerne så gjerne vil få til å pumpe hektisk liv i igjen, i drøyt halvannen time. De ivrige tilhørerne var mange.

Lars Roede hadde en stor og lydhør forsamling med seg rundt i Kvadraturen. Her utenfor Rådhusgata 7, som var byens rådhus fra 1733. Foto: Stein Erik Kirkebøen

– Det har pleid å være opptil 150 som har vært med på turene. Her var det visst det dobbelte, sa han.

Siden det ikke er påmelding og helt gratis å være med, er det ingen som har sikre tall på hvor mange som ble guidet gjennom deler av byens historie fra Christian IV grunnla byen i 1624 og frem til jernbanen kom på slutten av 1800-tallet. Anslagene gikk på at rundt 300 personer var med på å skape liv i kvadraturen.

 • Dette er et stort, sentralt område i Kvadraturen. Hva skal det brukes til?

Da Dronningens gate lå strandkanten

Det er altså mange som har det Gudim og Trædal, de er sugne på å lære om byen sin.

Og i Dronningens gate fikk de blant annet vite at hvis de hadde stått akkurat der for 400 år siden, så ville de blitt våte på bena. Da var gatenavnet Strandgaten, for det var akkurat det den var.

På nedsiden av Strandgaten skyllet Oslofjordens bølger i land. Lange brygger var bygget ut over den grunne sjøen for at skipene kunne losses lenger ute.

På oversiden av Strandgaten lå byens mest fasjonable boligtomter i over to hundre år. På slutten av 1800-tallet begynte byens rike og fine å trekke vestover i retning Slottet, og Kvadraturen ble kontorisert.

Halvannen meter opp. Eller ned.

– Siden den tid har terrenget steget halvannet meter, eller kanskje bygningen har sunket? Eller kanskje det har vært en blanding? I hvert fall er kjelleretasjene mye lenger under bakken i dag enn da de ble bygget på 1600-tallet, og de opprinnelige portene er blitt gjort høyere for at man skulle slippe å krype inn i husene, fortalte Roede til en lydhør forsamling som han ledet gjennom deler av det han karakteriserte som «de ufullførte planers by».

Ingvild Gudim og Øystein Trædal var enige om at søndagens tur gjennom deler av Oslos historie ga mersmak. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Lærte mye

– Vi visste jo noe, om Christian IV og «her skal byen ligge» og murtvangen og sånn, men det var veldig mye vi ikke var klar over. For eksempel ante vi ikke at murtvangen i liten grad ble fulgt opp de første 200 årene eller at frykten for å få svenske kanoner på Ekeberg – ved siden av bybrannen – var noe av grunnen for at byen ble flyttet fra Gamlebyen og hit til Kvadraturen. Kanonene ville visst ikke nådd hit, sa Gudim/Trædal og forsikret at det blir flere byvandringer på dem.

– Ja, dette var både spennende og lærerikt.

Det syntes også Cathrine og Fredrik Roland Dahlen som hadde tatt turen fra Bekkestua for å lære mer om Christianias historie fra 1624 til rundt 1900.

Cathrine og Fredrik Roland Dahlen angret ikke på at de dro til byen for lære mer om urbanisering søndag ettermiddag. Foto: Stein Erik Kirkebøen

– Vi vil gjerne lære mer om byen, sa de to som også hadde profesjonell interesse i turen: Cathrine er master i urbanisme og interessert i byens fremvekst.

Mange turer på programmet

Men det er slett ikke nødvendig å være proff for å bli med på en interessant runde og suge til seg litt kunnskap. Det er bare å møte opp.

Sesongåpningen begynte på Christiania Torv og gikk via Bankplassen, hvor Kafé Engebret var byens første teaterkafé, Christiania Theater lå rett over gaten 1837-99, via Dronningens gate til Jernbanetorget og frem til år 1900.

Neste «Kjenn din by»-vandring er den tradisjonsrike 1. mai-vandringer med Bernt Bull som turleder. Den går fra Arbeidermuseet på Sagene til St. Hanshaugen, og temaet er Østkanten vest for elven.

Hele vårsesongen til Kjenn din byvandringene kan du se her.

Les mer om

 1. Kvadraturen
 2. Oslo
 3. Lokalhistorie

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Oslo før: Oslos tre boligrevolusjoner

 2. OSLO
  Publisert:

  Oslo er verdenshistoriens eneste eksempel på et kongelig vedtak om at by og land skal bytte plass.

 3. OSLO
  Publisert:

  Myntgata 2: Rød-blå kamp om gammelt forsvarsbygg midt i sentrum

 4. OSLO
  Publisert:

  Gatelangs i Oslo: Denne gaten er helt konge!

 5. OSLO
  Publisert:

  Gatelangs i Rådhusgata: Fra Christiania torv til Havnelageret

 6. OSLO
  Publisert:

  Oslo kommune kjøper eiendom for 338 millioner - vet ikke hva den skal brukes til