Oslo

Helsebyråden i Oslo: Ikke dra til Bærum for å drikke

Bærum kommune åpner kranene igjen. Tørste Oslo-folk bør ikke dra til serveringssteder i Bærum, mener helsebyråd Robert Steen i Oslo.

Kranene i Bærum åpner, avgjorde formannskapet i dag. Foto: Trude Voje Heieren

 • Morten Schwencke
  Morten Schwencke
  Journalist

Bærum kommune, Oslos nabo i vest, har opphevet skjenkeforbudet . Det avgjorde politikerne i formannskapet i kommunen fredag, etter anbefaling fra kommunedirektøren.

Dermed er det tillatt å servere alkoholholdige drikkevarer til kl. 22 i kommunen.

Under pandemien har Bærum flere ganger opplevd at Oslo-folk kommer for å benytte tilbud som treningssentre og vinmonopol når de har vært stengt i hovedstaden. Slik oppførsel er noe Bærum kommune nå vil akseptere, forteller kommunaldirektør Bente Herdlevær.

– Vi vil ikke mene noe om hvor gjestene til serveringsstedene i Bærum kommer fra, sier hun.

– Vil ikke det kunne føre til at det kommer smitte fra Oslo?

– Selv om det er risiko, har vi etter en helhetsvurdering valgt å åpne for skjenking nå. Da har vi med oss at statistikken viser prosentvis veldig lav andel smitte fra den typen aktivitet og mobilitet, sier Herdlevær.

Fraråder Oslo-folk å reise over grensen

– For at vi sammen skal klare oss godt gjennom koronapandemien, er vi helt avhengig av at hver og en av oss tenker gjennom og tar ansvar for egen adferd, sier Robert Steen. Foto: Heiko Junge, NTB

Helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo sier at det ikke er forbudt for Oslo-folk å reise til Bærum for å drikke. Men han understreker at dette fortsatt er noe Oslo fraråder.

– For å unngå smitte og redusere smittetrykket, er det viktig med redusert mobilitet og så lite fysisk nærhet til andre som mulig. Dette er grunnlaget for de smittevernregler som gjelder i Oslo. Da sier det seg selv at det ikke er lurt å reise fra Oslo til en nabokommune uten skjenkeforbud, sier han.

Det er avgjørende at hver enkelt tar ansvar for egen adferd for at Oslo skal kunne åpne opp igjen, mener Steen. Dette tror han Oslo-folk forstår.

Regjeringen strammet inn siste servering

Denne uken anbefalte Helsedirektoratet å videreføre de nasjonale skjenkebegrensningene. Det innebærer at man må servere mat for å kunne servere alkohol.

«En lempning av skjenkebestemmelsene nå ville sende signal om at situasjonen er i bedring, noe vi mener det er for tidlig å konkludere med», skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling.

Regjeringen valgte å følge anbefalingen da de presenerte sine koronaregler for de neste uke.

Frem til nå har maksimalt tillatt skjenketid vært til midnatt, så fremt ikke noe annet har vært bestemt lokalt. Dette strammet regjeringen inn til kl. 22 for å heller gjøre lettelser på andre områder.

Kommuner kan vedta egne og strengere regler enn de nasjonale, men ikke mer liberale regler.

Det er dette Oslo har gjort. I første halvdel av november ble alkoholservering helt forbudt, og slik har det vært siden.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Utelivsbransjen
 4. Oslo
 5. Bærum
 6. Oslo-korona
 7. Oslo-nyheter