Maaemo-sjefen: Det er dyrt å spise på Egon

Det koster nesten 4000 kroner for en matopplevelse på Maaemo. Likevel mener Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang at det er dyrt å spise på Egon der man kan bli mett for under 400.

Under en samtale med Aftenpostens matskribent Joacim Lund lørdag mente Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang at det ikke er dyrt å spise på Maaemo. Det er dyrt å spise på Egon, sa han fra scenen.

I vinter ble Maaemo den første skandinaviske restauranten med tre stjerner i Michelinguiden. Det er likevel ikke mange som har besøkt restauranten. For det første har den ikke plass til stort mer enn 30 gjester. Og så koster det endel å spise der.

Skal du besøke restauranten, så må du ut med nærmere 4000 kroner for en middag med drikke.

Under Aftenpostens matfestival på Youngstorget lørdag ble Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang, i en samtale med Aftenposten matskribent Joacim Lund, spurt om det er dyrt å spise på Maaemo. Bang overrasket mange med dette svaret:

– Nei. Det er ikke dyrt å spise på Maaemo. Det er dyrt å spise på Egon.

LES OGSÅ: Maaemo om stjernedrysset: - Vi er enormt stolte

20 kokker for 25 gjester

Overfor Osloby utdyper Bang svaret på følgende måte.

– Vi må se på dette i perspektiv. Hvert eneste år får vi kritikk for at vi ikke tjener penger. Og så får vi kritikk for prisen. Det mange ikke vet er at vi har 20 kokker på jobb når vi har 25 gjester på en vanlig kveld. Det koster penger. De beste råvarene koster penger. Derfor sa jeg at det ikke er dyrt å spise hos oss, men dyrt på Egon, sier Bang retorisk.

LES OGSÅ: Restaurantanmeldelsen: Egon slipper fengsel

Dan Robert Halshamn er kjedeleder for Egon. Han har fått med seg at Bang har sagt det samme også ved andre anledninger.

– Først og fremst vil jeg si at vi er veldig glade på vegne av bransjen at Maaemo har fått tre stjerner. Jeg har fått med meg at Bang har uttalt dette om Egon i flere fora. Jeg ønsker ikke å kommentere det, men en gjennomsnittsgjest på Egon bruker langt mindre enn 4000 kroner, sier Halshamn.

– Hvor mange kokker har dere på jobb en vanlig kveld?

– Jeg har ikke tall på det, men vi har seks millioner besøkende hvert år og omsetter for halvannen milliard kroner. Hos oss kan man spise lunsj til 100-200 kroner og middag til rundt 300 kroner. Vi har fornuftige priser fordi vi har gode innkjøpsordninger gjennom avtaler, sier Halshamn.

LES OGSÅ: Restaurantanmeldelse: Seks til Maaemo

Godt besøkt matfestival

Matfestivalen er den første av sitt slag i Aftenpostenregi.

– Vi antar at kanskje 100.000 har vært innom, opplyser festivalens prosjektleder Line Engelsås. De besøkende har kunnet teste smaksprøver og retter fra en rekke land og produsenter hos 50-60 utstillere og serveringssteder. De har fylt Youngstorget fredag og lørdag.

– Det har også vært en rekke foredrag, debatter og underholdning for barn på festivalen, opplyser hun.

Tipser hverandre om Michelin-inspektører

Også stjernekokken Bent Stiansen, som til daglig driver Statholdergaarden, deltok i samtalen mellom Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang og Joacim Lund.

Statholdergaarden har én stjerne i den populære guiden. Stiansen kunne avsløre at kokker tipser hverandre når de vet at Michelin-inspektører er på besøk i Oslo. Inspektørene skal i utgangspunktet være anonyme.

Stjernekokk Bent Stiansen

– Inspektører fra Michelin er i Oslo som regel en gang i året. Det hender at vi får tips om det fra kolleger, men det viktigste for oss er å ta vare på alle gjestene. Jeg vet at inspektører som blir gjenkjent får mye mer mat enn andre gjester. Dette legger inspektørene merke til. Derfor er det viktig å gi god service til alle gjester, sier Stiansen.

Det er heller ikke uvanlig at kokker får tips om inspektører uten at det er hold i det.

– En gang fikk jeg telefon fra en kollega i Danmark med beskjed om at Mr. Smith fra Michelin kommer trolig til Oslo. Et par dager senere fikk vi en bordbestilling fra Mr. Smith. Da jeg kom til restauranten satt den en stamgjest ved bordet, smiler Stiansen.

– Er dere redd for å miste Michelin-stjerner?

– Ja, det ville vært kjempekjipt. Derfor er det viktig å utvikle oss hele tiden, svarer Stiansen som selv skal være gjest på Maaemo i september.

Bang hadde ikke tenkt på dette før han fikk spørsmålet.

– Michelinstjerne er en bedømmelse på noe du har gjort. Klarer man å utvikle seg videre, så tror jeg ikke man vil miste stjerner man har fått, sier Bang.