Oslo

Latvier dømt til 13 års fengsel for julebord-drapet i Holmenkollen

En latvisk mann er dømt til 13 års fengsel for å ha drept en kollega av seg i en lavvo i Holmenkollen etter et julebord i 2018. Mannen erkjente straffskyld.

Dagen derpå var det bare politisperringen igjen utenfor lavvoen på «Lille Gratishaugen» i Holmenkollen, der en person ble knivdrept natten i forveien.
 • NTB

Dommen tilsvarer påstanden aktor la ned etter rettsbehandlingen i Oslo tingrett. Den tiltalte mannen innrømmet i retten at han drepte kollegaen med en kniv, og han erkjente straffskyld for forsettlig drap.

Mannens forsvarer, Bjørn Aksel Henriksen, opplyser til NTB at han ikke har fått konferert med sin klient etter at dommen falt.

Ifølge dommen var mannen og offeret i Holmenkollen på et julebord. I 2.30-tiden oppsto en situasjon der tiltalte følte seg krenket. Det har ikke kommet klart fram i rettsbehandlingen hva denne krenkelsen gikk på, men latvieren trakk fram en kniv og skar halsen over på kollegaen.

– Fornærmede hadde ingen mulighet til å forsvare seg, slår retten fast.

Ruset på alkohol og amfetamin

Forsvareren ba om at tiltalte skulle anses på mildeste måte. Latvieren var ruset på alkohol og amfetamin da drapet skjedde. Ettersom rusen var selvforskyldt, ble han vurdert som edru da tingretten skulle treffe sin dom.

Etter drapet forsøkte latvieren å stikke av fra stedet, men han ble slått ned og holdt fast til politiet kom til stedet.

Retten mener det er flere skjerpende omstendigheter i saken. Det vises til at drapet skjedde uten foranledning og ble begått mot en tilfeldig person.

– Slik drapet er begått, er retten enig med aktor i at det har karakter av en henrettelse, heter det i dommen.

Tidligere dømt

Det vises også til at tiltalte tidligere er dømt for knivtrusler i Norge i 2017 og ran i Latvia i 2002.

Retten mener også det er få formildende omstendigheter. Heller ikke tilståelsen blir sett som en «uforbeholden» tilståelse, ettersom latvieren sier han ikke husker hva som faktisk skjedde og drapet skjedde foran flere vitner.

Dermed får mannen en tilståelsesrabatt på kun seks måneder.

Mannen dømmes også til å betale oppreisning til den dreptes etterlatte, på 200.000 kroner til fire forskjellige personer.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Apotekkjeder dømt til å betale gigantbeløp for å ha bidratt til opioid-skandalen i USA

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5