Oslo

Etter mange års kamp, blir Aker igjen lokalsykehus for Groruddalen

De siste årene har pasienter fra bydelene i Groruddalen vært kasteball mellom ulike sykehus.

Utslitte og gamle sykehusbygg, for mange pasienter på Ahus og ønske om bedre utnyttelse av fagfolk gjør at Helse Sør-Øst ønsker å utvikle Oslo universitetssykehus. Å restarte og bygge ut Aker sykehus kan være blant løsningene. Foto: Helse Sør-Øst

 • Nicoline Haugsvær
 • Tine Dommerud
  Journalist

Forrige uke ble det klart at toppledelsen i Helse Sør-Øst går inn for et stort regionsykehus på Gaustad, et kreftsykehus på Radiumhospitalet og et lokalsykehus på Aker. I tillegg vil de legge ned Ullevål sykehus. Saken vedtas av styret i Helse Sør-Øst i dag.

Aftenposten dekker styremøtet. Følg ap.no for siste nytt. Saken forventes å bli vedtatt i ettermiddag.

Jan Bøhler (Ap) håper pasientene i Groruddalen igjen kan sendes til Aker etter å ha vært kasteball mellom ulike sykehus de siste årene.

– Det er riktig og viktig. Oslo og Akershus øker med 25.000 innbyggere i året. Ellers i landet tilsvarer det et nytt lokalsykehus hvert 4. eller 5. år, sier han.

Jan Bøhler vil at Aker sykehus igjen skal bli lokalsykehus i Oslo. Med befolkningsveksten i byen mener han det haster å sette i gang, og håper forprosjektet kan starte allerede i desember. Foto: Dan P. Neegaard

Bøhler forteller at han har kjempet for Aker sykehus siden 2008. Først mot at det skulle legges ned. Aker sykehus hadde over 400 senger, mens Ahus mente de kunne ta over pasientene fra tre bydeler i Groruddalen i tillegg til Follo-kommunene med bare 107 nye sengeplasser.

– De trodde for mye på effektivisering, og har ikke tatt høyden for befolkningsveksten, sier Bøhler.

 • I 2010 ble det vedtatt at Aker sykehus skulle legges ned. Samme år overtok Ahus lokalsykehuspasienter fra Alna, Grorud og Stovner.
 • Fire år senere meldte Ahus at de ikke lenger hadde plass til pasientene fra Groruddalen.
 • I dag vedtar styret i Helse Sør-Øst at sykehuset skal gjenoppstå, ifølge innstillingen.

Må ikke skyves bak i køen

De siste årene har pasientene blitt sendt til Diakonhjemmet, Lovisenberg og Ullevål. Bøhler mener det er viktig med et fast samarbeid mellom bydelene og et sykehus, og har en god følelse for at planene på Aker blir vedtatt.

– Det springende punkt nå er at nytt lokalsykehus på Aker ikke skyves bak i køen, og at det må bygges parallelt med at Oslo kommune bygger ny storbylegevakt på Aker. Forprosjektet for begge deler vil starte i desember, hvis Helse Sør-Øst følger det Oslo universitetssykehus og Oslo kommune vil, sier Bøhler.

Bøhler forteller at kampen om Aker har vært en runddans de siste årene. Dette bildet er fra 2009 da 200 demonstranter samlet seg utenfor Rådhuset under parolen «Bygg ut Aker», mens det var nedleggelse som truet lokalsykehuset. Foto: Elle Maria

Ville selge Aker-tomten

Etter at pasientene fra Groruddalen ble flyttet til Ahus var det snakk om at Aker-tomten skulle selges og brukes til boliger, noe Bøhler også kjempet mot.

– Det har vært litt av en runddans, sier han.

– Fordelene med Aker er at tomten allerede er regulert til sykehusformål. Her er det bare å sette i gang. Det ligger også fint til med trafikkårer og kollektivtilbud. Det er et ideelt sted for et storbysykehus.

Bøhler er opptatt av at planene blir innfridd og at de kan komme i gang raskt.

– Det haster veldig, sier han.

Kampen er ikke over

Maren Rismyhr ved Aker Sykehus Venner er til stede på dagens styremøte i Helse Sør-Øst. De håper styret vedtar at Aker igjen blir lokalsykehus, men Rismyhr legger til at veien fortsatt er lang.

– Den store usikkerheten er jo penger, sier hun.

Rismyhr forteller at trengs flere sykehussenger i Oslo, men hvor og når disse kommer er fortsatt usikkert. Det er snakk om utbygging av Gaustad og Aker, og at dette skal skje trinnvis, men hvor lang tid det vil ta vet ingen.

– Det som er helt sikkert er at vi må fortsette kampen i mange år, sier hun.

 1. Les også

  Byrådet vurderer å gjenåpne Aker sykehus

 2. Les også

  Tusenvis av sykehuspasienter plasseres på korridor

 3. Les også

  Her er de tre alternativene når Oslo universitetssykehus skal bruke milliarder på å bygge nytt

Les mer om

 1. Oslo
 2. Helse

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Private mener de kan få drift på Aker sykehus ti år tidligere enn det offentlige

 2. OSLO
  Publisert:

  Slik blir Oslo universitetssykehus

 3. NORGE
  Publisert:

  Frykter forsinkelser for Oslos nye gigantsykehus

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Stopp helsebyråkratene i Helse Sør-Øst. Det er fortsatt ikke for sent.

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  De private frir til Groruddalens forsmådde | Andreas Slettholm

 6. NORGE
  Publisert:

  Styremøte i Helse Sør-Øst torsdag: Dette er striden om Oslos sykehus