Oslo

Eventyret om Dyvekes skate-bro

Livet til kvinnen som ga navn til broen, er en Askepott-historie om skjønnhet, begjær - og et mulig giftmord.

Christian II så ut som den brumlebassen han var, men ingen vet hvordan Dyveke så ut, bortsett fra at hun skal ha vært ubeskrivelig vakker.
  • Leif Gjerland
    Historieformidler

Neste år åpner skateparken på Dyvekes bro ved Ruinparken — men hvem var Dyveke? Her er hennes historie:

Det var en gang en kone som het Sigbrit. Hun var fra Amsterdam, og fikk i 1490 sin eneste datter som hun kalte «Lille due». På morens talemål ble det «Dyveke».

På folkemunne heter det at dette er huset hertug Christian bygget til Dyveke og moren.

Før hun fylte ti, reiste Dyveke med moren til Bergen, der mor Sigbrit åpnet et vertshus på torget. Og etter som årene gikk, begynte det å gå gjetord i Bergen om den utrolig vakre Dyveke på vertshuset ved torget. Ja, det hendte hun ble bedt på ball for sin skjønnhets skyld, ball som vanligvis ikke var for vertshusdøtre.Da den vakre Dyveke akkurat hadde fylt 17, var hun på en fest på rådstuen. Der var også den 26 år gamle danske visekongen, hertug Christian, han som senere skulle bli kong Christian II. Han ble sporenstreks heftig forelsket i den unge Dyveke, og sørget for at hun allerede samme kveld ble hans elskerinne.

Mens trafikken ruller forbi på den nye Dyvekes bro, bygges den nedlagte gamle om til en skatebro som skal tas i bruk i løpet av 2016.

Og han stoppet ikke med det; i forelskelsens heftige rus tok han Dyveke og mor Sigbrit med seg tilbake til Oslo. Der bygget han et hus til elskerinnen og moren på Akershusstranda. Som Dyvekes velvillige mor fikk nå Sigbrit innflytelse, og begynte å gi Christian råd om økonomiske spørsmål. På folkemunne heter det at huset kongen bygget i 1510, er det samme som senere ble flyttet til Ullern og ble solgt senest i sommer.

34 år gammel ble Christian konge og måtte flytte til Norges hovedstad — København. Men begjæret til den da 25 år unge Dyveke var like hett, så hun og mor Sigbrit ble flyttet med og etablert i den danske hovedstaden.

At Christian samme år giftet seg med den unge Isabella av Habsburg, hadde ikke noe å si. Ekteskapet var kun politikk, og hva var vel det mot heftig kjærlighet?

Slik kan Dyvekes bro se ut om når arbeidet til Gamlebyen Sport og Fritid er ferdigstilt

Men eventyret slutter trist; etter to år i København døde Dyveke på mystisk vis. Kongen anklaget høvedsmannen på Københavns slott for giftmord og fikk ham halshugget.Senere ble mor Sigbrit kongens finansminister, mens kongen endelig fattet større interesse for sin ektefelle. Og snipp, snapp, snute så er eventyret ute. Men tilbake står den gamle Dyvekes bro og skal få nytt liv som skatepark. Et nytt eventyr skal begynne.

Les også

  1. Slik havnet fiffen på Frogner

  2. «Kongens Mølle» skal skinne igjen

  3. Kranglet i ti år om rytterstatuen på Karl Johan

  4. Oslo før: Her begynte opprydningen av Akerselva