La kortbuksene ligge litt til. Nå kommer et nytt værskifte.

Dette bildet er tatt på Grünerløkka i Oslo i dag. Men du bør lese litt til om du vurderer shorts nå.

Mars regnes som den første vårmåneden, men likevel er det ikke uvanlig at den blir kaldere enn februar. Ved parken i Birkelunden på Grünerløkka tok noen sommeren på forskudd.

I februar kunne du kjenne på den. Vårluften. Noen deilige plussgrader. Og at vi var i ferd med å riste av oss vinteren og nærme oss varmere tider. I hvert fall hvis du hadde tilhold på Østlandet, Sørlandet eller Vestlandet.

Men nå kommer et nytt værskifte, et iskaldt ett. Sprengkulden skyldes effekten av brå stratosfærisk oppvarming.

– Februar ble en mild måned for hele landet, men nå er det et skikkelig værskifte på gang, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander.

Mars kan være lunefull

– Det blir kaldere og kulden kan bli langvarig. Stort sett hele landet vil være kaldere enn normalt, sier hun.

– Når du sier kaldt, hvor mange minusgrader snakker vi om – som i Oslo?

– Det vi kommer til å merke til uken er at det er kaldt om natten, men også om dagen. I Oslo ser det ikke ut som om man kommer opp på pluss siden i det hele tatt. Onsdag og torsdag blir de aller kaldeste.

– Snakker vi om 10 minus?

– Ja, hvis det blir klarvær hele natten, skal man ikke se bort ifra at det blir 10 minus grader i hovedstaden, sier Borander.

– Sprengkulde er en dekkende beskrivelse?

– Jeg synes man kan bruke den betegnelsen med tanke på den milde februar-måneden vi hadde.

– Så du mener shortsen bør ligge i skapet litt lenger?

– Selv om det er gode solforhold, og det er lett å tenke på at solen varmer, er det lurt å huske på at det er klart og kaldt. Vintertøyet bør fortsatt være fremme. Mars kan være lunefull, sier hun.

Værkontrastene er store

Du skal ikke reise veldig langt før du opplever værkontraster.

I Midt-Norge er enda mer snø ventet det første døgnet, mens helt sør i landet har det ikke vært nedbør på en god stund nå. Faktisk har det vært så tørt enkelte steder at det er meldt om lokal gress- og lyngbrannfare i snøfrie områder.

– Det har vært en del branner som brannvesenet har måttet rykke ut på. Gammel vegetasjon fra i fjor tørker i solen når vi går over i en vårlig sesong og som er lett antennelig. Mandag er det imidlertid ventet et lavtrykk inn fra Skagerak som ser ut til å ha med seg litt snøvær ved kyststrøkene av Agder, sier Pernille Borander.

I Møre og Romsdal, Trøndelag og Norland har fått godt med påfyll av snø. Lokalt har det kommet opp mot 10–30 cm snø, og enda mer i fjellet.

– Men til uken blir været litt snillere her, selv om det fortsatt er ventet nedbør, sier Borander.
PS. Nordlyset vi kunne observere i Sør-Norge forrige uke, vil neppe dukke opp igjen til uken, selv om det blir klart og kaldt. Skal du se nordlys må du nord i landet.