Oslo

Nå har Oslo fått sitt første rødgrønne budsjett på 19 år

Mange Skam-referanser til tross: bystyret vedtok onsdag ettermiddag et budsjett for Oslo på over 67 milliarder kroner.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap, t.h.) og finansbyråd Robert Steen (Ap) kunne onsdag vedta det rødgrønne byrådets første budsjett laget fra bunn av. I bakgrunnen er byrådssekretær for finans Torkil Vederhus (MDG).
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Skam-referansene satt så løst at ordfører Marianne Borgen (SV) så seg nødt til å be bystyrets medlemmer om å roe ned. Mer om det nederst i saken.

For tilbake til Oslo Rådhus: Det kunne blitt en dramatisk kveld i Oslo bystyre, da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byrådspartiene SV og MDG skulle vedta sitt første budsjett laget fra bunnen av. Det mest dramatiske punktet kom da tidligere finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) vippet på stolen, og den knakk.

Byrådet har en samarbeidsavtale med Rødt, som skal sikre flertall for budsjettet. Et uavklart spørsmål om private kommersielle barnehager kunne truet samarbeidet, men det ble en løsning på striden til slutt.

Dermed kunne Johansen og byrådet danse seg gjennom budsjettbehandlingen i bystyret.

  • Oversikt over de store tallene: Dette er Oslos budsjett for 2017

Dette fikk Rødt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes trekker frem 50 millioner kroner til tiltak for dem som bor i kommunale boliger, skolene skal få mer betalt for hver nye elev (elevtallskompensasjon) og ikke minst barnehageavtalen som Moxnes mener vil hindre etableringen av nye kommersielle barnehager i Oslo.

Rødt er også godt fornøyd med at det for første gang på mange år ikke blir et rammekutt hos bydelene. Det gjensto 7,75 millioner kroner.

– Vi får gjennomslag for 50 millioner kroner, som skal gå til tiltak for dem som går i kommunale boliger. Dette er blant Oslos fattigste. De ble brukt som en melkeku av de borgerlige i flere år. Det er på høy tid å få bedret bomiljøet i de kommunale gårdene, sier Moxnes til Aftenposten.

Et annet idrettsanlegg, som etter mye om og men er kommet inn i budsjettet, er Åsland skytehall. Det skjer etter press fra Rødt, ifølge NRK Østlandssendingen. Dette koster rundt 130 millioner kroner.

Åpnet debatten med å angripe Regjeringen

Frode Jacobsen (Ap), leder av finanskomiteen, åpnet debatten med å komme med et stikk til Regjeringen og budsjettkaoset. Han viste også til årene hvor det borgerlige byrådet i siste stund ble enige med Fremskrittspartiet, før han gikk over på Høyres alternative budsjett.

Der vil de blant annet endre pensjonsordningen for kommunalt ansatte til innskuddspensjon og øke parkeringsinntektene med 110 millioner til neste år, ifølge Arbeiderpartiet.

Også statsbudsjettet ble tema for hovedstadens politikere. Alle konsekvensene av statsbudsjettet er ennå ikke tatt høyde for i Oslo.

Budsjettdebatt i Oslo bystyre. Arbeiderpartiet mener budsjettet er perfekt. Alt som er feil, er Stortingets skyld #OsBy

Kritiserte byrådet for å ta opp mer gjeld

Opposisjonen var ikke uventet kritisk til budsjettet. Mye handlet om for lite bruk av penger. Men også en bekymring for Oslo kommunes økende gjeld.

– Fra en gjeld på ni milliarder for ti år siden, vil byrådet låne seg opp til en gjeld på 56 milliarder i 2020. Innføring av eiendomsskatt retter ikke opp dette, sier Fremskrittspartiets Peter N. Myhre fra talerstolen.

– I valgkampen lovte byrådslederen at han ikke alltid ville dra kredittkortet. Han sa: «Det betyr å skyve regningen ensidig over på de kommende generasjonene», sier Høyres Eirik Lae Solberg.

Finansbyråden: – Bekymret

Finansbyråd Robert Steen (Ap) sier han er bekymret for gjelden til Oslo kommune, selv om også dette byrådet bidrar til at den øker, blant annet gjennom en satsing på idrett.

– Det som skjer er at vi overtar en kommune med en relativt høy gjeldsgrad. Det er ikke alarmerende, men har vært sterkt stigende i mange år. Den begynner å bli betydelig, og er noe vi må holde under oppsikt, sier Steen.

– Dere bidrar til at den øker?

– Vi tar opp noe mer lån, primært for å styrke idrettssatsingen for barn og unge i byen, og ta høyde for den demografiske økningen byen står overfor. Vi trenger flere barnehager, vi trenger flere skoler og vi trenger flere eldreinstitusjoner, sier Steen.

– Veksten i byen krever at låneopptaket må tas opp noe. Men stigningsgraden vi legger opp til, er lavere enn stigningsgraden det forrige byrådet hadde før vi overtok.

Skulle renten øke vil det få konsekvenser for budsjettene i Oslo kommune i flere år fremover. Steen peker på at man fremdeles ikke er på 100 prosent. Han legger også noe av skylden på de nye signalbyggene i Bjørvika.

– Mye av gjeldsopptaket som skjer i årene fremover er knyttet særlig til Munch-utbyggingen og nytt Deichman.

– Hvor mye skyldes dette budsjettet?

– Vi øker idrettsinvesteringene med noen milliarder kroner, primært for å støtte masseidretten over den neste fireårsperioden.

Ny flerbrukshall på Tøyen

I tilleggsinnstillingen som ble lagt frem tidligere i år, lanserte byrådet blant annet en IKT-satsing på 80 millioner kroner.

Infrastrukturen skal oppgraderes de neste årene. Det skal også gjøres et arbeid med å digitalisere kommunen.

Blant de mindre, men for mange svært viktige, tiltakene som er kommet inn siden september, er en ny midlertidig flerbrukshall på Tøyen.

Tøyen sportsklubb har fått over 1000 medlemmer siden oppstarten for noen år siden. SV foreslo en midlertidig hall inntil den nye er på plass, som Aftenposten kunne melde tidligere i år. I Finanskomiteen ble det flertall ikke bare for en ny hall, men også for den midlertidige hallen.

Hvor mye dette vil koste er uklart, men det skal hentes penger fra revidert budsjett dersom det ikke er nok penger i budsjettet. Hvor mye det vil koste er foreløpig uklart.

Skam og budsjett

Det minst viktige som skjedde under budsjettbehandlingen, kom etter at Arbeiderpartiets Per Anders Langerød nok en gang refererte til TV-serien Skam.

– Ordfører, man trenger ikke lete lenge etter bevis for at vi trenger flere boliger i Oslo. Bare tenk på Isak og Nora, som i en trang leilighet kjenner på en by i vekst, sa Langerød.

Han var ikke den eneste.

Ordfører Marianne Borgen (SV) så seg nødt til å be bystyrets medlemmer om å roe ned på Skam-referansene. Ellers må det bli obligatorisk å se på Skam, slik at alle kan henge med, formanet hun.

– Det er obligatorisk! ropte noen fra bystyresalen.

#SKAM har blitt nevnt flere ganger på talerstolen enn eldreomsorgen under årets budsjettdebatt i #OsBy. Ungdommen vinner.

Tradisjonen tro delte KrF ut julebakst til alle i bystyresalen, og budsjettfreden senket seg over Rådhuset.

Vil du lese budsjettdokumentene selv? Du finner dem på kommunens nettsider.

Les mer om

  1. Oslobudsjettet 2017
  2. Oslopolitikken
  3. Bystyret