Oslo

Fotobokser går på høygir

Fotoboksene i Oslo og Akershus sørget i fjor for 135 millioner kroner til statskassen. 30 700 Oslo-bilister ble knipset, en tredobling fra 2004.<br></br>

Denne bilføreren suste forbi fotoboksen i Vålerengtunnelen i 100 km/t. Det er 40 km/t over grensen. Dermed mistet føreren lappen og fikk et forelegg på flere tusen kroner.
  • Forf>

Bilføreren som ble målt til 100 km/t av fotoboksen i Vålerengtunnelen, der fartsgrensen er 60 km/t, må regne med å være fotgjenger de neste månedene. Og han er ikke alene. Risikoen for å bli tatt i en av byens 12 fotobokser har aldri vært større. I 2004 tok fotoboksene i Oslo 11 307 bilder, i fjor 30 700. Det er nesten en tredobling.Bilistene trår på gasspedalen også i Akershus. Der tok fotoboksene 57 000 bilder i fjor, mot 28 337 i 2004. Statens innkrevingssentral kunne kreve inn 135 millioner fra blitz-bilistene i Oslo og Akershus. Det utgjør nesten en tredjedel av bøtene i hele landet. 130 Oslo-bilister fikk beslaglagt førerkortet på grunn av fotobokser, mot 47 året før. Bilistene som ble tatt, lå i gjennomsnitt 20-25 km/t over fartsgrensen. — Nå har vi flere digitale fotobokser i Oslo, dermed slipper vi å bytte film på dem. De digitale boksene står på hele tiden, slik at risikoen for å bli tatt er mye større nå enn for få år siden, sier Knut Nysæter, leder for trafikketterforskningsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

Råkjøring i tunnelen

I flere år har fotoboksen i Vålerengtunnelen tatt flest råkjørere i hele landet. I fjor var boksen i Granfosstunnelen på topp med 12 100 bilder. I Vålerengtunnelen ble det registrert 6500 fartsoverskridelser. Det betyr at over halvparten av alle registrerte råkjøringer i Oslo i fjor var i to tunneler.På den andre siden av skalaen ligger boksen i Sørkedalsveien ved Bogstad, som tok 200 bilder.- Samtlige fotobokser var i bruk i fjor. Ulykker og trafikk på en strekning avgjør hvor omfattende kontrollen er. Det er ingen grunn til å tro at det er mindre risiko for å bli tatt på enkelte punkter enn andre, sier Trond Hauan, fagkoordinator for ATK (automatisk trafikkontroll) i Statens vegvesen region øst.

Huseby neste

Om to måneder kommer en ny fotoboks på Sørkedalsveien ved Njårdhallen. I løpet av de neste årene kommer enda flere bokser i hovedstaden.- Fotoboksene er kommet for å bli, så det er bare å roe seg ned i trafikken. Men det er kanskje ikke så lett når folk er stresset og skal rekke ganske mye, sier Nysæter.Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk synes at det er bra at boksene tar stadig flere, men hun understreker at boksene må ikke ta over jobben til synlig politi.- Vi synes det er fint at de som kjører for fort, blir tatt. Boksene er plassert der trafikken er farlig. Men vi tror mer på kombinasjon av fotobokser og synlig politi i trafikken enn bare fotobokser. Folk har behov for å se politiet og ha kontakt med dem, sier Sandberg.

Les også

  1. 207 km/t i 80-sonen

Her går det i 99 km/t i Vålerengtunnelen.
Her går det i 92 km/t på Mosseveien.
Denne bilen holdt 97 km/t i Vålerengtunnelen. Nå må føreren ta bena fatt.
Dette er en av 130 som i fjor mistet førerkortet etter å ha blitt tatt i 93 km/t i 60-sone på Mosseveien.