Oslo

"Sang, lek, dans – det er det jeg driver med"

André Eriksen begynte som rapper og danser. Nå er han skuespiller med mange jern i ilden – og er klar for TV-serien <em>Vikings</em>.

André Eriksen debuterte i kinofilmen <i>Nokas </i>fra 2010. Han hadde rollen som Thomas Tendrup.
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder
Kaffe kommer godt med for en mann som stadig er på farten. Skuespiller, danser og kunstner André Eriksen bor rett rundt hjørnet for Parkteatret.

— Jeg fikk høre at du dro til Dublin på en times varsel fredag for en drøy uke siden da det ble klart at du fikk en rolle i Vikings. I forgårs åpnet du utstilling på Dansens Hus, og du er kinoaktuell som ond ridder i Julekongen. Det låter en smule hektisk?- Vet du, jeg elsker skuespilleryrket. Jeg våkner med et smil kvart over fire om mårran, må være på settet klokka sju og jobbe til langt ut på kvelden. Det er filmyrkets glamorøse side, ha ha.

— Noen ganger føler jeg at jeg sniker i køen: Da jeg var 37, bestemte jeg meg for å bli skuespiller på heltid. Jeg sa opp jobben min og satte i gang. Første rollen var som raner i Nokas fra 2010. Nå har jeg gjort både film og TV, som Lilyhammer og Hotel Cæsar . Noen sier det ødelegger kredden å gjøre såpeoperaer, men jeg synes det er fett – jeg er ingen tenåringsprimadonna.

— Jeg har ridd rundt og svingt med sverd i Tsjekkia under innspillingen av Julekongen . Da de ringte og spurte om jeg kunne ri, sa jeg ja, enda jeg aldri hadde sittet på en hest før. Det er bare å kjøre!

André Eriksen spilte mot bl.a. Wes Bentley i Erik Skjoldbergs <i>Pionér </i>fra 2013

— Utstillingen heter Graffiti on Canvas. Du vokste opp i hiphop/graffitimiljøet på 80-tallet, da graffiti var kriminalisert. Føler du at du er inne i varmen nå som graffiti regnes som en kunstart?- Ha ha, da vi vokste opp på Vestli og Stovner på 80-tallet, var folk positive til graffiti. De sa det lyste opp den grå betongen. På 90-tallet, da tvillingbroren min og jeg starta Warlocks, hadde Rune Gerhardsen en kampanje mot tagging. Den var utrolig feilslått, den sørga for sikkert 90 prosent av rekrutteringen til miljøet! Så kom Street Art med folk som Banksy i spissen, og nå er graffiti blitt stuereint. Utstillingen på Dansens Hus er gjort sammen med Lars "Pay Two" Undli, som er en graffitilegende.

— Jeg er blitt jaga og satt på celle av politiet for graffitien min – en periode var de på fornavn med meg på stasjonen i Grønlandsleiret. Nå utgjør salg av graffitikunsten ca. en tredjedel av inntektene mine.

- Du begynte med hiphop og dans i Warlocks og senere breakegruppen Atomic B-Boys, som ble norgesmester flere år på rad. Nå er du skuespiller. Hva skjedde med musikken?

— Det var en naturlig overgang fra dansing til å være skuespiller, det er bare et annet kunstnerisk uttrykk. Jeg får det samme kicket. Du kan ikke være aktiv konkurransebreaker i en alder av 40 år – det er ikke bra hverken for hue eller kroppen. Broren min og jeg har nytt bandprosjekt på gang. Det er fett å eksperimentere, det er første gang siden jeg var 16.

— Det jeg driver med er sang, lek, dans, akkurat som i barnehagen. Det er bare det at jeg er blitt proff på det!