Oslo

Kokende vann sto til værs fra et kumlokk i Oslo sentrum

Natt til mandag kokte det på nytt over i Hafslunds fjernvarmeanlegg.

Det ser nok mer dramatisk ut enn det i virkeligheten er. Men politiet valgte en periode å sperre av hele gaten av frykt for at asfalten skulle rase sammen under kjørende biler.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

En lekkasje i fjernvarmeanlegget førte til at det sprutet opp glovarmt vann fra et kumlokk i Brenneriveien, rett ved Akerselva i Oslo sentrum. Ifølge NRK sto vannsøylen 20 meter til værs.

Dermed våknet en rekke Oslo-folk opp til kaldt vann i dusjen og kalde radiatorer.

Det var Oslo-politiet som først ble varslet om lekkasjen.

— I utgangspunktet fikk vi melding fra en av beboerne i nærområdet om at det var mye røyk der, sier Vidar Pedersen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, til kanalen.

Da de ankom, viste det seg å være en vannlekkasje, ikke en brann. Vannet holdt over 120 varmegrader, ifølge politiet. De valgte å sperre av området.

— Kl. 02.42 oppdaget driftssentralen vår et trykkfall i systemet. Kort tid etterpå var politi og brannvesenet på stedet. Der var det en større lekkasje. Kort tid etterpå isolerte vi skadestedet. Vi er avhengig av å få det varme vannet ut før vi kan rette feilen. I 09-tiden har vi begynt på reparasjonen, sier Truls E. Jemtland, informasjonssjef for Hafslund varme.

Det kokte fortsatt godt i 07.30-tiden.

Da Oslobys journalist var på stedet, boblet det fortsatt godt i varmtvannet i den nå åpne kummen. Hafslund informerer om at lekkasjen kan berøre så mye som 18.000 kunder.

— Vi har sendt varsel på SMS og talemeldinger til om lag 18.000 boenheter og næringskunder i områder som er berørt av fjernvarmelekkasjen. Enkelte kunder som er varslet, vil likevel kunne ha normal fjernvarmeforsyning, sier Jemtland.

Ikke første gang

I 2014 var det flere store lekkasjer i fjernvarmeanlegget til Hafslund. I den verste av dem mistet 30.000 husstander varmtvannet.

Osloby kunne i fjor avsløre at en hemmeligholdt rapport avdekket svakheter i nettet og at kontrollen med rørsystemet var for dårlig.

— Det er for tidlig å trekke paralleller mellom lekkasjen i natt og tidligere hendelser. Nå ligger fokuset vårt på å raskest mulig rette feilen og få tilbake leveransen var varmtvann, deretter finne ut hva som har skjedd.

Les også

  1. Krever bedre kontroll med Hafslund Varme

  2. Borettslag gjør opprør mot Hafslund Varme

  3. Hemmeligholdt rapport om svakheter i fjernvarmenettet