Oslo

Trang start for Nye Prinsens gate - bare halv morgentrafikk

I dag er det offisiell åpning Nye Prinsens gate som er øremerket for trikketrafikk i to retninger. Dagen fikk en dårlig start.

Oslos nye paradegate, Prinsens gate,har fått den aller siste finpussen, og er klar til åpning. Snart går også trikken som den skal.
  • Stein Erik Kirkebøen

I to år har de holdt på. 500 millioner har det kostet. Og i dag skal herligheten åpnes. Nye Prinsens gate skal gjøre kollektivtrafikken mer effektiv og Kvadraturen mer innbydende.

Men det begynte ikke bra.

Østlandssendingen kunne i morges melde at en trikk hadde kjørt seg fast i Prinsens gate og blokkerte sporet i retning vest.

Feilen oppsto i Strandgaten ved utkjøringen til Jernbanetorget.

Det var pantografen, eller strømavtageren på toppen av trikken som skaffer strøm til fremdriften, som hektet i strømledningen.

– Resultatet ble at vi måtte ta strømmen i begge retninger i Prinsens gate. Erfaringsmessig håper vi at skadene vil være utbedret ved 11-tiden, sier informasjonssjef Cato Asperud i Sporveien.

Feilen oppsto i Strandgaten, det var der trikken stoppet - Prinsen gate var helt uskyldig. Den ble bare et offer fordi trikkene ikke kom seg forbi den strandede trikekn i Strandgata. De måtte kjøre rundt, og benyttet avvikssporene i Kongens gate.

Går nesten som normalt

– Det er bare stoppestedet nederst i Prinsens gate som ikke trafikkeres, sier Asperud.

Sporveien jobber nå med kurvbiler på stedet. Den ødelagte trikken må så trekkes vekk før normal trafikk kan gjenopptas.

Rutene blir noen få minutter forsinket på grunn av omkjøringene.

Hva var det de hadde glemt i det storstilte prosjektet som du kan lese mer om her?

– Ingenting. Uhellet, som blokkerer trafikken i retning vest i Prinsens gate, skjedde – heldigvis – ikke der, sier informasjonssjef Cato Asperud i Sporveien.

Derimot skjedde det i svingen fra Jernbanetorget og inn i Strandgata.

Her skjedde uhellet:

– Der er det en stor og litt vanskelig plass med langt spenn på mange ledninger, og en trikk rev ned minst ett bardufeste. Samtidig fikk den revet av pantograf, strømtilkobleren. Dermed ble den stående, forklarer Asperud.

Uhellet skjedde litt før klokken syv i morges.

– Trafikken mot øst har gått i Prinsens gate, som planlagt. Mot vest har vi heldigvis kunnet dirigere trikkene over avvikssporet i Kongens gate. Dermed er ikke trafikken veldig hindret, sier Asperud.

Men det tar tid å ordne opp. Først må strømmen kobles til igjen, så må den strømløse trikken fjernes – og så er det tid for offisiell åpning av Prinsens gate.

– Vi regner med at alt er klart og at trafikken går som den skal, en gang mellom ti og 11, sier Asperud.

  • Slik kan det bli plass til både syklister og trikker i Prinsens gate
  • Alle politikere var i utgangspunktet ikke like fornøyde med at Prinsens gate øremerket trikken.
  • Det er på tide å blåse liv i Kvadraturen

Les mer om

  1. Trikk
  2. Kvadraturen