Oslo

Drømmetur gjennom Nordmarka – med mange variasjoner

En gang het det alle veier fører til Rom. I disse dager fører alle løyper fra Mylla. Hvilken skal du velge hjem?

Buvann er så lite at det nesten ikke synes mellom Skarvvann og Pershusvann. Men vakkert er det på en fin vinterdag.
  • Stein Erik Kirkebøen

Luksusproblem! vil noen fnyse, men for dem det gjelder, er luksusproblemer alvorlige nok. Og når Skibussen slipper deg av ved Mylla Dam, har du et luksusproblem. Hvilken vei skal du velge hjem? Det går løyper i alle retninger. Og alle fører til Oslo. Eller Bærum. Eller Nittedal. Hvilken løype skal en velge?

Kartet viser deg én mulig trase fra Mylla tilbake til byen:

Hovedløype til Sognsvann

Det var en gang en butikkjede som påsto at «Det enkleste er ofte det beste». Kjeden har nå lagt seg på en annen linje, men løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen foreslår fortsatt den enkleste løsningen.

Hovedløypa er skiltet fra Mylla til Sognsvann. Dette skiltet står på Sandvikshytta.

– Nettopp for å hjelpe folk som har vanskeligheter med å velge, har vi skiltet en hovedtrasé på 43,5 kilometer fra Mylla til Sognsvann, sier løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen.

Veien går mot sør, og hvis solen er på parti, så har du den i ansiktet hele veien til byen.

– Og så går du gjennom mye flott natur og du går gjennom og forbi mange kjente navn og steder i Nordmarka, sier Sheriff.

  • Påskeskituren over alle i Marka, kalte vi turen for noen år siden.

Skiforeningens anbefalte løype fra Mylla til Sognsvann:


Kikut

Klassikeren går langs Myllavannet før den dreier mot sør, til Tverrsjøen (servering) og så til Katnosa (ny servering på Sandvikshytta) før den første, barske oppstigningen med frisk utfor kjøring ned til Sandungen. Deretter venter enda en tøff stigning før du suser ned til Kikut (servering) etter å ha gått snaue tre mil.

Forrige helg var det et yrende liv ved Sandvikshytta ved Katnosa.

– Det er ikke en løype for pingler, men den er fullt mulig å gjennomføre for folk som har gått litt på ski før i vinter. På denne tiden er jo dagene lange, sier Sheriff, som oppfordrer folk til å være forsiktige i utforkjøringene. 

Fra Kikut er det mange alternativer ved siden av hovedløypa til Sognsvann. Du kan velge fritt mellom Nittedal, Movann/Kjelsås/Maridalen, Frognerseteren eller Sørkedalen.

Sinnerdalen og Sandbekkmana

– Jada, det er massevis av valgmuligheter, og det er det faktisk hele veien, sier Sheriff. – Det begynner allerede på Tverrsjøen. Derfra er den skuterkjørte løypa gjennom idylliske Sinnerdalen et alternativ. Deretter kan du besøke enda en idyll, Finstad, og komme inn igjen på hovedløypa på

De som valgte løypa gjennom Sinnerdalen forrige helg, angret ikke!

Katnosa, eller du kan fortsette sørover fra Sinnerdalen, over Spålen og få nye valgmuligheter. En av dem er den ganske uberørte løypa over Sandbekkmana og ned på Vesle Sandungen som vi prepper med scooter når vi har kapasitet.

To Aftenposten-journalister valgte omveien om Sinnerdalen sist helg, og de angret ikke: – Sinnerdalen var fantastisk. Vi gikk sammen med relativt mange andre fra Mylla til Tverrsjøstallen, men da vi tok en annen rute enn resten av skientusiastene fra de fire bussene som kom fra Oslo, ble turen om mulig enda bedre! sier Marita E. Valvik begeistret.

En annen gikk over Sandebekkmana: – Rosinen i pølsen. En nydelig scooterkjørt terrengløype i høytliggende, åpent terreng med myrer og lett furuvegetasjon.

Med kart og kreativitet er det fullt mulig å finne nye veier hjem.

Daltjuvmana

På denne tiden av året kan det bli problematisk å passere vannene i Marka. Ikke fordi isen er usikker, men på grunn av overvann. Sist helg skal det ikke ha vært noe stort problem, men det finnes et alternativ for dem som ikke tar sjansen. Løypebas Petter Biong har laget en løype som går på land fra Mylla til Gørja.

– I stedet for å gå over Myllavannet, starter vi mot sør. Enten med en tøff stigning opp til Bislingen med en like tøff utforkjøring, eller et slakere alternativ ned til Svartbekken. Uansett vi skal til Gjerdingen.

Derfra kan du ta sjansen på en skuterpreparert løype og få en fin opplevelse over Grimsvann med sin flotte demning, eller det sikre og landfaste – hovedløypa sørover. Uansett så er det klart for det som kanskje er turens høydepunkt, Daltjuvmana.

– Ja, den er veldig flott. En levende løype som svinger og bakker seg over et område hvor det lysner i skogen og utsikten er flott før fine utforkjøringer ned på Stålmyra og nye valgmuligheter, sier Biong.

Daltjuvmana på sitt aller fineste, onsdag i denne uklen. Det er fortsatt mye vinter.

Derfra kan du gli ned på Hakkloa, hvorfra det er flatt til Kikut, eller du kan holde deg på tørt land forbi Trehørningen til Gørja. Det er første serveringssted på den østlige ruten, og derfra er det er åtte kilometer ned til Movatn stasjon.

Føret

Det evige problemet på denne tiden av året, er føret. Og smurning.

– Ja når det er kaldt om natten og varm sol om dagen så kan det være vrient, sier Tom Stensaker, maratonmannen som har gått 750 mil i vinter og regner med å nå sesongens store mål: 10.000 kilometer på ski.

– Nord i Marka er det skiføre lenge ennå, jeg regner med å gå på ski i mai. Over 2–300 meters høyde er det fortsatt gode forhold, og det er fullt mulig å gå helt til Sognsvann. For ikke å si Frognerseteren eller Movatn.

– Men hva skal jeg smøre med!

– Isklister er ofte det beste på morgenen. Utpå dagen, når sola tar, isen smelter og snøen blir våt, må du legge om til våtsnøklister. Du kan også starte med universalklister oppå isklisteret, da holder det lenger. Det er lurt å sjekke Skiforeningens føremelding. Og så er det lurt å være forsiktig utfor, det kan dukke opp en issvull.

– Felleski?

– Ja. De fungerer godt på nesten alle forhold, men ikke hvis det blir for hardt og isete. Nå satser nok jeg på klister, sier Stensaker.

Skibussen

Skibussen går til både Mylla Dam og Ringkollen både lørdag og søndag morgen. Turen må både bestilles og betales på forhånd. Det kan du gjøre her.

Les mer om

  1. Nordmarka
  2. Tur