Oslo

Hesteurin ødela betongen i stallen. Nå blir ridesenteret pusset opp.

Som en julenisse dukket byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (A), opp på Ellingsrud ridesenter med fem millioner kroner i går. Her får byråden klem av Jeanne von Barner. Til venstre: Bente Dørum. Tillemor er en av to ponnier som er igjen på stallen.

Tilstanden på stallen på Ellingsrud er så dårlig at eierne og ansatte var forberedt på å legge ned. Men torsdag dukket idrettsbyråd Rina Mariann Hansen opp med fem millioner i julegave.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

– Nå ble jeg helt satt ut, sier Jeanne von Barner, daglig leder av Ellingsrud ridesenter.

Hun har problemer med å holde tilbake tårene når idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) møter opp uanmeldt på Ellingsrud ridesenter torsdag formiddag for å fortelle at ridesenteret får fem millioner kroner fra kommunen. Pengene kommer i neste års budsjett.

Von Barner klemmer byråden flere ganger for å vise sin takknemlighet.

– Nå har jeg bare lyst til å løpe rundt i snøen, sier en tydelig rørt von Barner.

LES OGSÅ: Jeg kan ikke redde Oslo-idretten på 14 dager

48 hester måtte flytte ut

I sommer kom rapporten som viser at stallen er i så dårlig stand at gulvet kan rase når som helst. Derfor ble leieavtalene med eierne av de 48 hestene sagt opp. De ble i høst flyttet til andre staller.

– Grunnen er at etasjeskilleren i stallen, som går over to etasjer, ikke har tålt 40 år med hesteurin. Den dårlige betongen smuldrer opp og armeringen ruster, det hele er i ferd med å gå i oppløsning. Eksperter som har vært på befaring sier at gulvet, som er tak i etasjen under, kan kollapse, og at hestene må ut, sa von Barner til Aftenposten i sommer.

Fra 1. november ble hun permittert fra jobben som daglig leder.

– Hadde ikke pengene kommet nå, så måtte vi nok nedlegge driften for godt. Nå har vi som mål at rehabiliteringen blir ferdig til sommer, sier van Berner.

De har fått et pristilbud på underkant av seks millioner kroner for jobben. Dette er inkludert sikkerhetsmarginer. Derfor regner von Barner med at pengene fra kommunen skal holde til nødvendig rehabilitering.

LES OGSÅ: Løftebrudd betyr slakt av dyr på besøksgård

Mange ville klemme byråd Rina Mariann Hansen (A) da hun uanmeldt dukket opp på Ellingsrud ridesenter torsdag. Her får hun klem av Magne Dahl. I bakgrunnen står Bente Dørum (til venstre), Jeanne von Barner og ponnien Tillemor.

Akutt situasjon

Magne Dahl, styreleder i Stiftelsen Ellingsrud ridesenter, fikk et viss håp om gode nyheter da byråden plutselig sto i døra.

– Da jeg så henne, tenkte jeg at hun kom med gode nyheter. Dette betyr veldig mye for lokalbefolkningen, skoleklasser og barnehager som er på besøk hos oss, sier Dahl.

Representanter fra Oslo kommune har i høst vært på befaring på Ellingsrud for å se hvor ille det er.

– Det som har oppstått her, er helt akutt. Hvis man skal ha mulighet til å få penger gjennom det ordinære budsjettet, så må man være tidlig ute. Vi fikk vite om denne situasjonen i august. Nå bevilger vi fem millioner kroner gjennom en tilleggsinnstilling i budsjettet, sier byråd Hansen som roser ildsjelene bak senteret.

Da Aftenposten var på Ellingsrud i sommer, var det fremdeles hester der. Her står Jeanne von Barner (i midten) med hesten Heideliebe. Med seg har hun Magne Dahl og Bente Dørum. I høst flyttet de 48 hestene ut.

Her har de driftet kommunens grunn uten å ha mottatt én eneste krone i offentlig støtte. Samtidig er dette et tilbud som er svært viktig for nabolaget. Det bor mange med minoritetsbakgrunn i Groruddalen som ikke har dyr hjemme. Her blir de kjent med hester og hunder. Og så blir de kjent med norsk kultur, sier Hansen.

LES OGSÅ: I to av fire bydeler i Groruddalen har flertallet innvandrerbakgrunn

Besøksgård neste?

Magne Dahl ser ikke bort ifra at tilbudet blir utvidet etter at rehabiliteringen er ferdig.

– Vi ønsker at enda flere skal besøke oss. Derfor skal vi se på muligheten til å hente inn husdyr etter at rehabiliteringen er ferdig, sier Dahl.

Eieren av gården, Bente Dørum, kunne knapt vente med å fortelle den store nyheten til sin mor som drev ridesenteret før henne.

– Dette har ikke gått helt opp for oss ennå, men nå skal jeg skynde meg til sykehjemmet for å fortelle mor at kommunen redder oss.

236 millioner kroner

Pengene til Ellingsrud ridesenter ble torsdag godkjent av byrådet i en tilleggsinnstilling til Oslo-budsjettet som ble lagt frem i september.

Blant annet på grunn av høyere skatteinntekter har kommunen 236 millioner kroner mer å rutte med i 2018 enn det som var lagt til grunn i det opprinnelige budsjettet. Pengene blir nå fordelt på flere budsjettposter.

Les mer om

  1. Hest
  2. Rina Mariann Hansen
  3. Oslo kommune