Musikktalentene blomstrer på Majorstuen skole

At noen spiller horn på do, er dagligdags på Majorstuen skole. Her får 130 unge talenter musikkundervisning som del av skoledagen.

Selma Ringdal (14) varmer ofte opp med valthornet på skolens do før musikktime.

Må få systematisk musikkundervisning tidlig

– Skal barn ha reelle valg om å satse på musikk, må de få systematisk opplæring tidlig i livet, sier avdelingsleder for Musikk på Majorstuen, Liv Andersen. Mange barn blir sendt til opptaksprøve på Majorstuen av sine musikklærere.

Omtrent halvparten av søkerne kommer inn. Barna må både ha talent og motivasjon. Ingen nybegynnere tas inn i tilbudet, og de fleste har spilt og sunget i mange år når de søker om opptak.

Talentene siles ut gjennom opptaksprøve og intervju. Søknadsfrist for neste skoleår er 15. februar.

Selma Ringdal (14) spiller valthorn og er sikker på at det er musiker hun skal bli. Her spiller hun for Sebastian Svenøy, Mathias Zonca og Stella Aksnes-Pehrson i musikkrommet på Majorstuen skole.

Unikt tilbud for musikktalenter

– Elitesatsing for barn oppleves av mange som kontroversielt?

– Vi har kalt det talentsatsing og ikke opplevd stor motstand mot tilbudet, sier rektor Marianne Mette Stenberg og får støtte av Liv Andersen:

– Nordmenn skjønner at barn har lidenskap for musikk. Enten vil vi ha noen norske musikere i fremtiden, eller så vil vi ikke. Her blir musikken en integrert del av livet for elevene.

  • Elitesatsingen var kontroversiell i starten:
Les også

Grunnskole får eliteklasser

Som eneste skole i Norge har Majorstuen et tilbud til talentfulle barn og unge om å kombinere skolegang med musikkundervisning. Talentene kommer fra hele byen og får seks timer musikkundervisning i uken, integrert i den vanlige skolehverdagen fra 5.–10. klasse.

Musikktilbudet ble etablert i 2011 for at klassiske musikktalenter skulle få gode utviklingsmuligheter.

I en stadig tøffere internasjonal konkurranse om musikerjobbene får barna mulighet til å spille så mye at de senere kan ta kvalifiserte valg om de ønsker å satse på musikeryrket.

Mathias Zonca (13) spiller tverrfløyte og går i åttende klasse.

Heller tverrfløyte enn fotball

– De andre ville sparke fotball og slåss. Jeg ville spille tverrfløyte, sier åttendeklassingen Mathias Zonca (13).

– Egentlig ville jeg spille trompet eller trommer, men mamma sa det var for bråkete, og klarinett fikk jeg ikke lyd på. Så begynte jeg med fløyte, sier Mathias. Han gikk allerede på Majorstuen da han søkte musikklassen, mens Sebastian Svenøy måtte bytte skole fra Slemdal da han ville satse enda mer på pianospill.

– Her er vi mer en gruppe samlet enn på min gamle skole, sier Sebastian, som holder god kontakt med gamle venner i nærmiljøet selv om han nå har fått mange nye i musikklassen.

Sebastian Svenøy (12) begynte å spille piano da han var åtte og hermet etter Youtube.

Elevene inspirerer hverandre

-Her får de drive med de liker best og trives veldig godt. Det påvirker miljøet for alle på skolen, sier rektor Stenberg.

Hun forteller at barna kommer fra alle samfunnslag, og at musikklassene bidrar positivt i skolemiljøet.

Liv Andersen sier at barna blomstrer når de møter likesinnede og kommer inn i musikkfellesskapet. De eldste hjelper de yngste, og elevene inspirerer hverandre. Det ryktes at elevene diskuterer fingerstilling i friminuttene. Samspill, kammergrupper og prosjekter bidrar til et levende musikkmiljø.

Toner fra fløyter, klaverspill og sang strømmer ut av øvingsrom og av og til fra toalettene, der noen sniker seg til en ekstra øvestund før musikktimen.

Stella Aksnes-Pehrson er ni år og går i 5. klasse.

Synger i Operaens barnekor

Stella Aksnes-Pehrson har sunget så lenge hun kan huske og i Operaens barnekor i fire år. Det var sanglæreren som foreslo at hun kunne begynne på Musikk på Majorstuen. Stella demonstrerer vokale ferdigheter i musikkrommet på klingende tysk og tror kanskje det er Mozart som har skrevet det hun synger.

Skolekjøkken og matte

Alt dreier seg ikke om musikk på Majorstuen. Elevene følger grunnskolens læreplan, men har musikk i tillegg. De har også tematimer der de kan ta igjen det de gikk glipp av fordi de hadde spilletime.

Mange drømmer om å bli musiker. 9.-klassingen Selma Ringdal er klar på at hun skal videre til musikklinjen på Edvard Munch videregående skole når hun er ferdig på Majorstuen. At hun nettopp har fått vite at hun har sluppet gjennom nåløyet til prosjektorkesteret Ung Filharmoni og få spille med Oslo-Filharmonien, viser at hun er på riktig vei mot målet.