Oslo

Tøyen-beboere reagerer: Vil ikke ha NRK i nabolaget

Oslo Arbeiderpartis forslag om å flytte NRK fra Marienlyst til Tøyen blir ikke godt mottatt.

Forfatter Bjarte Breiteig er blant initiativtagerne til Tøyenkampanjen, som ville skape et bedre miljø i bydelen. Han ønsker ikke NRKs hovedkontor i nabolaget. Her sammen med sønnen Bendik.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Oslo Arbeiderparti (Ap) foreslår parkeringsplassen ved Munchmuseet på Tøyen som aktuell tomt hvis NRK skal flytte fra Marienlyst.

Blant dem som er svært kritisk til forslaget, er en av initiativtagerne bak Tøyenkampanjen, forfatter Bjarte Breiteig.

Av alle forslag som er kommet angående erstatninger for Munch-museet, må dette være det tåpeligste og det verst tenkelige for Tøyen, skriver Breiteig på Facebook.

– Jeg synes det er arrogant av Ap å omtale dette som et løft for Tøyen. Hvis NRK skal inn, kan jeg ikke forstå hvordan det skal bli plass til alt det andre vi er blitt lovet, samtidig som parken bevares, sier han til Aftenposten.

Tøyenkampanjen har som mål å skape et bedre miljø i bydelen.

  • Bakgrunn: Oslo Arbeiderparti vil flytte NRK til Tøyen

Vil heller ha bad og idrettshall

I 2013 ble Høyre, Venstre, KrF og SV enige om at Munch-museet skulle flyttes til Bjørvika i 2019. I bytte får Tøyen en kraftig opprustning. I planene inngår blant annet en bad, en utendørsscene, veksthus og vitensenter.

Breiteig mener Tøyen først og fremst har behov for en treningshall.

– På Tøyen bor vi tett og i små leiligheter. Barn og unge trenger et sted å utfolde seg. Vi har ikke lyst til å bruke gymsalen til NRK, sier Breiteig, med henvisning til Aps forslag om at en åpen flerbrukshall kan inngå som en del av eventuelle NRK-lokaler på Tøyen.

Tøyenkampanjen - Timeline | Facebook

– Hjelper ikke fattige barn

Heller ikke Tøyen-beboer Steinar Heldal vil ha NRK til nabolaget. Han er SV-politiker og leder av byutviklingskomiteen i Gamle Oslo.

– Tøyenavtalen er tydelig på at Tøyen skal få nytt bad, veksthus og vitensenter. Sammen med flerbrukshall vil dette være klart mer til nytte for folk enn hva NRK vil være, sier Heldal.

Ap argumenterer med at flytting av NRK til Tøyen vil sørge for mange prestisjearbeidsplasser i området.

– Prestisjearbeidsplasser gjør lite for fritidstilbudet til barn i fattige familier, i motsetning til idrettshall og bad. Dessuten er det ikke plass til alt, sier Heldal.

Går inn for å flytte NRK til Groruddalen

Leder Espen Ophaug i Oslo Venstre mener det er en svært dårlig idé å flytte NRK til Tøyen.

– På Tøyen har vi vedtatt stor planer om både oppgradering av parker, torg og møteplasser, samt nye prosjekter som flott bad, veksthus og vitensenter. Befolkningen på Tøyen vil også ha flerbrukshall. Da er det rett og slett ikke plass til et 50.000 kvadratmeter stort NRK-bygg, sier Ophaug.

Han mener isteden at NRK kan være en bra motor for byutviklingen på Økern, Breivoll eller andre steder i Groruddalen. Også Oslo Høyre og Miljøpartiet De Grønne ser helst at NRK flytter til Hovinbyen i Groruddalen.

Hvis NRK får solgt Marienlyst og dermed klarer å finansiere et nytt hovedkontor, håper de å flytte 2000 ansatte i løpet av 5–10 år.

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. NRK
  3. Oslopolitikken
  4. Medier