Oslo

Har kartlagt hvorfor Oslos rusmiljø blir større, farligere og mer brutalt. Nå skal et uvanlig politisamarbeid stanse «bøffing» og falske rusmidler.

Det er Norges største marked for illegale rusmidler. Nå vil politi og rusomsorg at rusavhengige tyster på «bøffing» og narkosvindel.

Morten Passerud (med ryggen til) viser på Uteseksjonens Lars André Sveberg (t.h.) hvor venninnen ble kuttet med kniv. I Brugata blir folk «bøffet» eller ranet nesten daglig, forteller han til Sveberg og Bernt Kristian Wiig Kristiansen, som har kartlagt det åpne rusmiljøet.
  • Thomas Olsen
    Journalist

– Det skjer daglig, De som selger «bøff» kommer gjerne fra den yngre garden, de som kan løpe. Ikke folk som har dårlige bein, sånne veteraner som jeg, forteller Morten Passerud, mellom noen raske doptransaksjoner i Brugata.

Passerud er et kjent fjes i Oslos åpne rusmiljø, som han har oppsøkt gjennom 25 år. Men nå er det kun på dagtid.

– Jeg er aldri her på kveldene. Hvis du har litt cash her, går det ikke lenge før du blir ranet. En venninne ble kuttet opp med kniv, sier Passerud og viser med fingeren rundt halsen og nakken til Lars André Sveberg fra Uteseksjonen.

Han forteller at kriminelle og folk på jakt etter penger sikter seg ut ferske eller sårbare i rusmiljøet, som de lurer eller raner.

Les hele saken med abonnement