Oslo

Slik blir Oslos nye havnepromenade

Oslos ni kilometer lange havnepromenade blir virkelighet, etter utforming av Rodeo og White arkitekter. Se flere bilder ved å trykke til høyre.
Akershusstranda mot sørvest.
Frognerstranda.

Oslo kommune har plukket ut et vinnerprosjekt til den ni kilometer lange promenaden, og gir oppgaven til samarbeidspartnerne White og Rodeo arkitekter.

  • David Bach

- Du får nesten ikke noe mer spennende prosjekt enn dette, så vi er «superhappy», sier daglig leder Henning Sunde i Rodeo arkitekter til Osloby.

Sammen med det anerkjente svenske arkitektkontoret White har Rodeo og Sunde sikret seg mer enn nok å gjøre i årene fremover. Oslos havnepromenade er en ni kilometer lang, og kommer ikke til å være ferdig utviklet før innen 2030.

Strategisk arkitektur

Sunde tror hans arkitektkontor og White vant nettopp fordi de tenker langsiktig.

Akershusstranda mot sørvest.

- Vi fikk prosjektet fordi vi klarte å legge det på et strategisk nivå med en robust nok plan som kan utvikle seg over tid. Det var nok det viktigste, at vi klarte å være strategiske, sier han.Det siste året har tre arkitektgrupper jobbet frem ideer til havnepromenaden. Arbeidet har kostet Oslo kommune én million kroner. Konkurransen har stått mellom Ghilhardi + Hellsten arkitekter, Studio HP, Gullik Gulliksen AS landskapsarkitekter MNLA og nevnte Rodeo og White.

Utnytter mangfoldet

Sunde forteller at det viktigste for den norsk-svenske konstellasjonen var å unngå å lage én lang havnepromenade.

- Vi ville heller gå inn i de ulike delområdene og utnytte de forskjellige, unike kvalitetene som ligger der. Dermed blir det en rekke havnepromenader som knytter seg til fjorden, som gjør hele strekningen mer variert og spennende, sier Sunde.

- Det er den variasjonen vi vil ta tak i, med ulike identiteter, så vi kan få frem det mangfoldet som Oslo er.

- Et bra team

Sundes svenske kolleger i White har ifølge ham selv uttalt at dette blir et av Skandinavias viktigste offentlige rom. Nå skal de tidligere konkurrentene gå promenaden sammen.

Frognerstranda.

- Vi har konkurrert tidligere, men i forbindelse med utlysningen av havnepromenaden i Oslo ringte de til oss og spurte om vi ville samarbeide, sier Sunde. Han mener samarbeidet har vært fruktbart, med Rodeos lokale forankring og Whites perspektiv utenfra.

- White er et av Europas største arkitektkontor, og er veldig profesjonelle og flinke. Det ble et bra team med ulike roller i prosjektet, vi utfylte hverandre bra sånn sett, sier Sunde.

Les også

  1. Slik blir nye Bjørvika

  2. Vil skape nytt byrom i Bjørvika

  3. Nå blir det Nice i Oslo