Oslo

Syv båttyver tatt i Oslo på seks dager

Siden torsdag i forrige uke har politiet pågrepet syv personer for båttyverier i indre Oslofjord. Nå oppfordrer de båteierne til å være på vakt mot mistenkelig oppførsel på sjøen.

Fire personer ble pågrepet, mistenkt for å ha stjålet den bakerste båten. Her blir båten slept tilbake til bryggen.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

«Hjelp, hjelp, hjelp», ble det ropt fra sjøen nord for Malmøykalven torsdag i forrige uke. Fire personer i alderen 17–20 år hadde nemlig fått motorstopp.

Da mannen som hørte ropene kom til stedet i sin båt, fikk han en aha-opplevelse. Båten de fire ungdommene satt i, var også hans. Den var blitt stjålet for ikke så lenge siden. Siden mannen har en båt til, brukte han den til å speide etter sin stjålne båt.

Båteieren ringte politiet som dirigerte politibåten til stedet. Åtte minutter senere var politiet på plass.

– De fire som befant seg i båten, hevdet at de hadde satt seg i båten da den sto ved land. Og så hadde den beveget seg bortover av seg selv, uten motorkraft. Denne forklaringen rimet ikke da vinden og strømmen gikk motsatt vei. Og så var motoren varm, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent i seksjon for trafikk- og sjøtjeneste i Oslo politidistrikt.

De fire ble pågrepet og ble brakt til land i politibåten. Båteieren fikk hjelp fra en venn til å slepe båten tilbake til land.

Les også

Vennegjengen skulle bade. Ble stoppet av vekter: – Jeg fikk sjokk, men jeg skjønner hvorfor

Syv personer mistenkt for tyveriene

Tidlig på morgenen mandag i denne uken fikk sjøtjenesten melding om en ny daycruiser som var stjålet.

– Takket være god etterretning, hjelp fra melder og nok en gang rask respons fra vår side, lokaliserte politibåten den aktuelle båten og to nye båttyver ble pågrepet på fersken, sier Grønli.

Politibåten har de siste dagene vært i aksjon i indre Oslofjord. Det tok bare åtte minutter fra en båteier ringte til politiet før politibåten var på plass og pågrep fire personer som er mistenkt for båttyveri. Alt i alt er syv personer pågrepet de siste dagene (arkivfoto).

Natt til tirsdag var politibåten igjen i aksjon. Også denne dagen pågrep de en person som var mistenkt for båttyveri.

Les også

Tyver brøt seg inn med gravemaskin og stjal åtte motorsykler

Satser på etterretning

Begge båtene ble stjålet fra indre Oslofjord, innenfor Oslo.

– Takket være god etterretning og godt samarbeid med båtfolket har vi funnet begge båtene. Vår oppfatning er at båtfolket er veldig flinke til å passe på, men nå ser vi at det er noen uærlige mennesker som også er ute. Derfor er det viktig å være på vakt og melde inn til oss hvis man reagerer på mistenkelig adferd, råder Grønli.

Han legger til at sjøtjenesten ved Oslo politidistrikt vil med det fine været øke sin tilstedeværelse i fjorden.

– Det er ekstraordinært å ta syv båttyver på seks dager. Samtidig vet vi at når våren kommer og solen skinner, så er det mange som trekker seg til sjøen. Enkelte som ikke har egen båt, blir fristet til å stjele, sier Grønli.