Oslo

Nytt barn med meslinger i Oslo

Det er påvist et nytt tilfelle av meslinger i Margarinfabrikken barnehage. Sammenhengen med det forrige tilfellet er høyst usikkert.

Typisk for meslinger er feber, halsvondt og hoste, etter noen dager kommer det utslett som begynner i ansiktet og sprer seg over hele kroppen.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

For en måned siden ble et barn på 10 måneder smittet med meslinger i Oslo. Barnet går i Margarinfabrikken barnehage, som er Oslos største.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingevirus. Sykdommen gir utslett med feber, og kan gi et alvorlig forløp. I barnevaksinasjons-programmet gis vaksine mot meslinger (MMR) ved 15 måneders alder og ved 11-12 års alder.

Nå er et nytt barn i samme barnehage smittet.

Her går det 60 barn under 15 måneder som ennå ikke hadde rukket å ta MMR-vaksinen da det første barnet ble smittet. Alle disse barna ble umiddelbat vaksinert på helsestasjonen.

Også det nye meslingsyke barnet fikk vaksine.

Les også

Barnehagebarn smittet med meslinger i Oslo

To teorier om smitteårsak

– Derfor var det litt uventet at det skulle komme et nytt tilfelle. Meslingeviruset er påvist hos barnet i spytt, og vi er ganske sikre på at det har meslinger, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen.

Barnet har milde symptomer, og har ikke vært innlagt på sykehus.

Han sier de nå jobber ut fra to teorier om hvordan barnet kan ha blitt smittet:

1. En annet, og ukjent person med meslingesmitte.

2. At barnet har fått den milde formen for meslinger via vaksinen, som er en levende vaksine.

– En sjelden gang ser vi at vaksine kan føre til en mild variant av sykdommen. Folkehelseinstituttet analyserer nå prøvene, sier Steen.

Les også

Her blir Viktor (10 måneder) hastevaksinert mot meslinger

-Trygg vaksine

Smittelegene i Oslo tror det er lite sannsynlig at flere blir smittet. I et skriv til foreldrene i barnehagen presiseres det at meslinger i dag er en svært sjelden sykdom i Norge takket være høy oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet.

– MMR-vaksinen regnes som en trygg vaksine. En dose MMR-vaksine gir
cirka 95 prosent beskyttelse mot meslinger, skriver bydelsoverlege Barbro Mobefeldt i Sagene bydel.

Typisk for meslinger er feber, halsvondt og hoste, etter noen dager kommer det utslett som begynner i ansiktet og sprer seg over hele kroppen.

Bydelsoverlegen anbefaler likevel foreldre om å t kontakt med fastlege eller legevakt for nærmere undersøkelse dersom barnet blir sykt med feber og utslett.

Les mer om

  1. Meslinger
  2. Barn
  3. Vaksine
  4. Folkehelseinstituttet