Sjåfør tatt med falsk passasjer i kollektivfelt på Mosseveien

Passasjersetet med påsatt lue og skjerf hjalp ikke da politiet kontrollerte biler som kjørte ulovlig i kollektivfeltene.

En av de mest erfarne politimennene fra trafikkorpset lot seg ikke lure da denne «passasjeren» dukket opp på Mosseveien torsdag. Sjåføren som kjørte bilen, fikk 5500 kroner i bot.
Slik så «passasjeren» ut.

Elbilsjåfører kan i all hovedsak kjøre i kollektivfeltet, men på enkelte strekninger må man ha med seg minst én passasjer for å kjøre der i rushtrafikken. Dette gjelder blant annet på Mosseveien.

Da politiet hadde kontroll på Mosseveien ved Bekkelaget torsdag ettermiddag, stoppet de flere elbiler uten passasjer i kollektivfeltet. En av sjåførene som ble stoppet, hadde «kledd» passasjersetet med lue og skjerf. På setet lå det en veske som var sikret med setebeltet.

– Jeg antar at denne danderingen med belte, veske, lue og skjerf ikke er tilfeldig. Jeg antar at det er gjort i den hensikt å gi inntrykk av at her er det en passasjer, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

Han legger til at sjåføren forklarte at hun alltid kjører rundt på denne måten, men vedtok et forenklet forelegg på 5500 kroner for ulovlig kjøring i kollektivfeltet.

– Vi har blant annet lagt merke til at det ble brukt et rosa skjerf som en kontrast til det mørke beltet, sier Grønli.

Les også

Ny fotoboks i Oslo-tunnel aktivert: 26 mistet lappen i helgen. 2700 kjørte for fort.

Dukke i Bærum

Det er ikke første gang politiet har stoppet elbilist med falsk passasjer. Våren 2017 stoppet politiet en elbilsjåfør med utstillingsdukke i passasjersetet. Dette skjedde på E18 i Bærum. Dukken hadde på seg boblejakke, solbriller og svart parykk.

I 2017 stoppet politiet en elbilsjåfør på E18 inngående ved Strand med denne passasjeren. Den gang ble det en bot på 5350 kroner.

– Det er ikke ofte vi opplever slikt, men dette har skjedd før. Og jeg ser heller ikke bort fra at vi kan være blitt lurt av andre som ikke er stoppet ennå, sier Grønli.

Han antar at kvinnen som ble stoppet torsdag, har benyttet seg av denne metoden over tid.

– Hun bor sørover på samme strekning og jobber i Oslo. Så vi regner med at denne metoden er blitt brukt tidligere. Denne saken viser jo bare at folk er villige til å utøve kreativitet og gå ganske langt for å spare tid, sier Grønli.

Les også

I løpet av to timer ble 81 bilister tatt for køsniking i Oslo. Alle fikk 5500 kroner i bot.

Tok 19 biler på halvannen time

I løpet av halvannen time mellom klokken 15.40 og 17.10 torsdag ble 19 sjåfører stoppet for ulovlig kjøring i kollektivfeltet. Hele 18 av disse kjørte elbil. Samtlige fikk forelegg på 5500 kroner.

– Det er samme tendens vi ser på vestsiden av Oslo. Det er stor overvekt av elbiler som velger å kjøre i kollektivfeltene. Det kan ha sammenheng med at det tidligere var fritt frem for elbiler i kollektivfeltet, men nå er det restriksjoner flere steder. Vi tror likevel at de aller fleste er klar over at de ikke har lov til å kjøre der uten passasjer. De fleste vedtar i hvert fall forenklet forelegg på stedet.