Skrøt av Legevakten, ble fenomen i sosiale medier

Espen Iversen fremsnakket Oslo legevakt for måten de taklet kaoset rundt et blodig oppgjør i romfolk-miljøet. Tirsdag er hans skryt blitt et fenomen på Facebook og i andre sosiale medier.

-Det klages mye i Norge, og noe av det er helt sikkert berettiget. Det er likevel ganske ofte dårlig kvalitet på klagingen. Derfor ville jeg benytte anledningen til å skryte av noen som hadde gjort en god jobb, sier  Espen Iversen om hans innlegg som nå diskuteres og deles flittig på Facebook and andre sosiale medier. Ved siden av seg har han familiehunden Pernille.

I en tid da svært mange ordskifter i de sosiale mediene og i avisenes kommentarfelter er preget av eder, galle, spott og harselas, har Iversens omtale av Oslo legevakts "hverdagshelter" vunnet mange godord tirsdag.

Snaue ni timer etter at konsulenten hos Norsk bibliotekforening la ut sitt rosende innlegg om de ansatte ved Legevakten, har over 1400 personer delt det på sine Facebook-profiler. Han hadde tirsdag kveld fått over 11.000 «liker», og tallene stiger fort.

— Jeg hadde aldri trodd at responsen skulle bli så enorm. Håpet mitt var at rosen ville nå frem til i alle fall noen av de ansatte på Legevakten, via venner jeg har som jobber i helsevesenet, sier 29-åringen til Aftenposten.

Iversen omtaler seg selv som en evig ulykkesfugl. Han har ifølge seg selv blant annet fem-seks armbrudd, bortimot tjuefem hjernerystelser og et utall overtråkk på sin personlige skadeliste.

Fotballskade

  1. april var han innom Oslo legevakt etter å ha pådratt seg sterke smerter i foten på grunn av en påskefotballkamp med kamerater i hjembyen Arendal.

- Jeg liker å spille fotball, men er ikke egentlig så flink til det, forklarer han selv om de mange skadene han har vært utsatt for.

Kort tid etter at han hadde satt seg på venteværelset braket det løs med et heftig drama da en knivstukket og blodig romfolkleder ankom Legevakten, med et hissig, høylydt og gestikulerende følge på fire-fem personer.

"Etter relativt kort tid hadde vi både balltrær, økser og noe flere mente var automatvåpen (jeg syns det så ut som en biljekk, men så har jeg ikke allverdens snøring heller...) i ganske umiddelbar nærhet. Da er ikke et overtråkk så viktig mer, merket jeg", skrev Iverseni innleggetsitt ved 14-tiden tirsdag.

Evakuerte venteværelset

Stemningen ble så pass het at de ansatte på Legevakten straks startet evakuering av hele venteværelset.

"Folka på legevakta holdt en imponerende ro (og humør, for den del) da de iverksatte evakuering til sikrere lokaler. De informerte godt på veien og passet godt på alle. Ekstra imponerende er det når man vet at flere av personalet på det tidspunktet hadde det skikkelig fælt - ikke bare hadde de nettopp fått inn en hardt skadet pasient, nevnte pasient var tidvis omringet av både venner og uvenner som ikke akkurat gikk av veien for å true både leger, sykepleiere og andre ventende med dødstrusler", lyder beskrivelsen i Iversens innlegg.

"Flere ventende ble dårligere av evakuering og skummel situasjon, disse ble så langt jeg kunne se ivaretatt på en god måte. I etterkant av hendelsen fikk barna tilbud om å prate med noen (jeg husker ikke hvilken instans) sammen med foreldrene sine. Alle ble også tilbudt både matbit og noe å drikke rett etterpå, selv om dette ikke varte i mer enn kanskje halvannen time fra start til sikker slutt", skriver han videre.

-Det klages mye i Norge, og noe av det er helt sikkert berettiget. Det er likevel ganske ofte dårlig kvalitet på klagingen. Derfor ville jeg benytte anledningen til å skryte av noen som hadde gjort en god jobb, forklarer Espen Iversen.

Innlegget skrev han etter å ha konstatert at kun to nettaviser hadde mindre saker om dramaet på Legevakten.

"Det er sikkert enkelt å tenke at dette er sånt legevakta må være klar for, men det å være midt oppi noe slikt ser jeg for meg at det er vanskelig å trene på. Mange av de som hjalp oss ventende gjorde det nok på en slags autopilot, og når faren var over kræsjet flere av dem. Likevel opplevde jeg ikke ventetiden i etterkant som noe lengre enn det jeg har opplevd før, og det strømmet stadig til ekstra personell for å dekke opp. Så kudos til legevakta i Storgata, heter det til slutt i innlegget.

Får kjeft på Facebook

Iversen hinket opp og ned fem etasjer på krykker da Aftenposten.no møtte ham hjemme i Kjølberggata tirsdag kveld. På Legevakten fikk han konstatert at hans egen frykt for benbrudd var ubegrunnet. Isteden har han nok en gang vrikket foten.

I typisk Facebook-stil får han gjennomgå for nettopp det av en som har kommentert innlegget hans:

Er det mulig?? Her er det en som skrev dette innleget for å rose legevakta,noe som ikke skjer for ofte,og så kommer det kommentarer som at han strengt tatt ikke hadde behøvd å besøke legevakta bare fordi han hadde tråkket over!!!, skriver en kvinnelig Facebook-bruker.

Vedkommende har fått 11 «liker» på kommentaren.

Ingen ved Oslo legevakt ville tirsdag kveld kommentere rosen fra Facebook-brukeren.

-Dere må ringe i vanlig kontortid for å få kommentar til dette fra administrasjonen, sier en kvinnestemme på sentralbordet.

Men rosen har i alle fall funnet en av de ansatte:

Jeg er stolt av å jobbe ved legevakta! Vekterne gjør en fantastisk jobb hver dag 24/7! , skriver Ewa Ness, som er fagsjef ved Oslo universitetssykehus.

De andre på Facebook har foreløpig kvittert med 34 "liker" på denne kommentaren.