Oslo

Parsellhagene i Bjørvika ramponert igjen

Her har en liten hageeier stelt godt med reddikplantene sine i hele sommer. Nå kan den lille avlingen være ødelagt av ramponeringen til en frekk palletyv.
  • Utrolig trist og smålig, synes parselleier Kristin von Hirsch.
  • Torunn Brånå

I mai tilbød Bjørvika Utvikling 50 osloborgere hver sin lille hageflekk midt i asfaltjungelen i Bjørvika. Responsen var enorm. 3800 søknader kom inn og de heldige utvalgte fikk sine parseller ved luftesøylene til Bjørvikatunnelen.

Dagen etter at anlegget åpnet i mai ble det utsatt for hærverk og tyveri. Men parselleierne lot seg ikke stoppe og har lagt ned mye tid og arbeid på de fem kvadratmeterne de har hatt til rådighet.

— Kan du tro det?

Søndag var eierne i parsellhagen ”Herligheten” i Bjørvika samlet for å gjøre de små hageflekkene sine klare for vinteren. Nå er hagene ramponert igjen.

Kristin von Hirsch, som var med på å starte opp prosjektet i vår kunne nesten ikke kunne tro sine egne øyne da hun torsdag ettermiddag kom ned til klyngen av minihager. Pallekarmene som de små hagene er plantet i, var brutalt brutt opp og revet vekk. De var lagt i hauger i utkanten av hageområdet, antageligvis klare til å bli fraktet til nærmeste pallesentral for panting.

Tyvene hadde gjort alt klart til å frakte karmene til en pallesentral for panting, men har nok blitt skremt bort i siste liten.

– Kan du tro det? Noe så smålig. Så mye jobb for å raske til seg noen skarve kroner, sier en vantro von Hirsch, som kan fortelle at hver karm gir en pant på 25 kroner. Denne gangen ga hærverket imidlertid ikke stort til gevinst, siden karmene ikke kom lenger enn til utkanten av hagen.– De har nok blitt tatt på fersken, tror von Hirsch. Hun tror forøvrig at tyvene ikke ville fått med seg så mye mer om de fikk fullbyrdet udåden. Pallesentralene har nemlig fått beskjed om ikke å ta imot karmer merket med ”Herligheten”.

På gråten

– Kunne de ikke heller ha spurt om å få de pengene? De skulle fått dem, sukker Anne Beate Hovind i Bjørvika utvikling. Hun har ansvaret for parsellhagen, og forteller at hun ble på gråten da hun fikk den første telefonen om ramponeringen av hagene.

– Det er helt utrolig at noen kan bruke så mye krefter på å ødelegge et slikt tiltak som folk har så mye glede av. Det har vært et viktig prinsipp for oss at hagene skal være åpne og tilgjengelige for alle, hele tiden, vi ønsker at ”Herligheten” skal være et sted oslofolket skal kunne nyte. Nå er denne tilgjengeligheten blitt stygt utnyttet, sier hun.

Men to runder med frekke tyverier til tross, ”Herligheten”-entusiastene lar seg ikke skremme bort. Det gjelder å få på plass igjen karmene før regnet kommer og skyller jorden utover, og med oktober hengende over seg har hageeierne ingen tid å miste.

– Det blir ny dugnad i kveld, forsikrer Hovind, som også kommer til å anmelde forholdet fredag.

– Men det burde være unødvendig. Vi ber bare om at folk kan la være å ødelegge. Så enkelt og tydeligvis så vanskelig, sier hun.

Kristin von Hirsch er lidenskapelig parselleier i "Herligheten". Hun synes det er ufattelig trist at noen er villige til å ødelegge så mye glede for så mange, bare for å kunne pante karmene for 25 lusne kroner.