Han er «solsikke-geriljaen» som farger Oslo gul

I all hemmelighet har Per Markus Bakkehaug (31) sådd tusenvis av solsikker i offentlige bed. Målet er å sette psykisk helse i fokus.

Solsikke med poetisk påheng på Torshov.
  • Einar Stray
Per Markus Bakkehaug på et av åstedene for sitt ulovlige solsikkeprosjekt.

Har du stusset over uvanlig mange solsikker i Oslo sentrum den siste tiden? Den gule planten har sprettet opp av jorden i gatekryss, busstopp, kommunale blomsterbed og trikkestasjoner i indre Oslo.

Per Markus Bakkehaug (31) jobber til daglig i psykiatrien og på bar, men har det siste halve året viet all ledig tid til solsikkestell. Nordlendingen har plantet tusenvis av solsikkefrø, som har resultert i flere hundre solsikkeblomster på et dusin forskjellige steder innenfor Ring 3. Kunstneren selv planter, vanner, luker og følger opp alle blomstene.

– Solsikkene skal glede dem som ser på dem og mette dem som spiser dem. Det er mine positive tilskudd til byen, sier Bakkehaug.

Etter hvert som solsikkene har vokst seg store, har kunstneren hengt små, underfundige dikt på hver enkelt blomst. I tillegg er enkelte blomsterfelter blitt akkompagnert av malerier, hengt opp på nærmeste vegg eller stolpe.

Tusenvis av solsikker er sådd i indre Oslo.

Ulovlig såmannsvirksomhet

Bakkehaug har egentlig ikke lov til å plante solsikkene. I noen bed har kommunale gartnere revet dem bort. Da han plantet i Slottsparken, kommanderte Garden ham å stoppe såingen der.

– Når jeg sår, hender det at folk glaner eller reagerer. Spesielt turgående pensjonister blir nysgjerrige på hva jeg driver med. Men når de hører om prosjektet, er de positive, sier Bakkehaug.

Noen blomsterfelter er akkompagnert av malerier, hengt opp på nærmeste vegg eller stolpe.

Psykisk helse og stikk til kapitalismen

Gatekunstprosjektet har fått navnet Brainstorm, inspirert av bildene på depresjon og mani som værfenomener. Depresjon er blitt beskrevet som en tung uværsdag og mani som en tanketornado. Målet med prosjektet er å rette søkelyset mot psykisk helse.

– Det er også ment som et lite stikk til kapitalismen og de mektige kreftene i byen. Vi trenger noe søtt og vakkert i bybildet, sier Bakkehaug.