Oslo

Dette kan bli Norges nye høyhus

Et nytt, høyt «plusshus» skal på plass rett ved Lilletorget og Vaterland park.

Oslos nye høyhus er rett ved Vaterlandsparken, et steinkast fra Oslo Plaza og Spektrum.
  • Sol Sigurjonsdottir

Onsdag ble en vinner kåret i Entras arkitektur og miljø-konkurranse om utforming av nytt bygg ved Vaterland park, og Lilletorget, et steinkast fra Oslo S og Spektrum.

Det nye huset, «Oslo Solar» har et skråtak hvis høyeste punkt er på 110 meter. Til sammenligning er naboen Oslo Plaza, byens høyeste hus, 117 meter. Posthuset er 111 meter.

Dette bygges skal rives, og nytt miljøvennlig høyshus skal bygges. Her viser Sonja Horn og Kristin Haug Lund hvordan området skal utformes.

Vinnerforslaget er utformet av Code arkitekter i samarbeid med Rambøl og Institutt for energiteknikk.

Skaper energi gjennom stort solcellepanel

Bygget er utformet som et såkalt «plusshus», som skaper mer energi enn det slipper ut. På taket, som blir omtalt som byggets femte fasade, er det solcellepanel på 8.300 kvadratmeter. Betong og stål gir lave klimautslipp, og soltaket vil sørge for energi.

Det er også planlagt å anlegge bassenger i taket som vil ta opp snø og regnvann, som igjen vil vanne planter i grønne lunger inne i kontorlokalene.

Her vil det ikke være noen ordinære parkeringsplasser, men en stor sykkelparkering med plass til rundt 500 sykler.

Skal åpne byggets fasade

På gateplan vil det bli utadrettet virksomhet, forteller Entra.

— Det kommer til å bli en fasade som inviterer inn, og det blir passasjer som går gjennom bygget. Vi er opptatt av bygget skal være med på å aktivisere området, sier Sonja Horn, regiondirektør for Oslo sentrum.

Slik kan nye «Oslo Solar» bli. Her ser vi en gang- og sykkelvei som går tvers gjennom byggets fasade.

— Det blir bygget ekstremt miljøeffektivt. Det er valgt løsninger som gjør at man ikke bruker mer enn 55 kWh pr. kvadratmeter. Til sammenligning bruker et gjennomsnittsbygg rundt 220. Dette er et forbildeprosjekt i verdensdimensjon. Å realisere det midt i Oslo sentrum er spennende, og vi håper at vi kan få det til så fort som mulig, sier Horn.Prosjektet krever omregulering av tomten, blant annet på grunn av høyden, og utnyttelse av området. Entra vil nå søke plan- og bygningsetaten om dette, og forteller at de vil ha et tett samarbeid med kommunen fremover.

— Vi kan ikke si noe om tidsrammen for dette ennå, først må vi gå i gang med reguleringsarbeidet. Vi kommer til å gå løs på den oppgaven umiddelbart, sier Kristin Haug Lund, direktør for prosjektutvikling og teknisk avdeling i Entra.

Les også

  1. Arkitektur: Hvem tar ansvar for «det vakre»? | Thomas Thiis-Evensen

  2. Oslo kan få akvarium på Vippetangen

  3. Plan om 120.000 nye boliger i Oslo får kritikk