Oslo

Istapp falt ned og knuste bilrute. Politiet advarer mot farlige fortauer.

Politiet ber folk i Oslo kikke opp.

Denne parkerte bilen på Grønland i Oslo fikk frontruten knust av en istapp.
 • Magnus Kallelid
  Magnus Kallelid
  Journalist

Politiet meldte i 14-tiden lørdag at en istapp har falt ned i frontruten på en parkert bil i Urtegata på Grønland i Oslo.

– Frontruten er knust, og bilen har nok noen bulkskader. Men det var ingen personer til stede i bilen, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt.

Istappene som henger fra takene er nå så mange at politiet ikke rekker å registrere alle.

– Vi får så mange meldinger nå at det vurderes som en åpenbar fare at de kan falle ned på personer. Vi vil sterkt anmode folk som går på fortauet om å kikke opp på fasader før de går forbi. De bør prøve å unngå de verste stedene. Det er ille mange steder, sier operasjonslederen.

Brannkonstabel Torgeir Oskarsen fjerner istapper i Motzfeldts gate på Grønland i Oslo.
Det er en utfordring for Brann- og redningetaten å komme til i gater med mange parkerte biler forteller underbrannmester Ronny Andersen.

– Bør folk droppe fortauet?

– Nei, de bør heller følge med der de går. Det er farlig å gå ute i gaten også.

Og ansvaret hviler på eierne.

– Jeg vil understreke at det er gårdeieren som har ansvaret. Hvordan de organiserer dette, må de finne ut selv. De bør ikke belage seg på at politiet og brannvesenet ordner opp, sier Pedersen.

Kan gå liv tapt

I 15-tiden møtte Aftenposten på folk fra Brann- og redningsetaten som fjernet istapper fra bygårder på Grønland i Oslo.

– Det er veldig farlig nå, siden solen står på og mye snø er smeltet. Istappene er så store og tunge at hvis de treffer noen, kan det gå liv tapt, sier underbrannmester Ronny Andersen.

Han forteller at de også har vært i Østerdalsgata og Bogstadveien. I tillegg er det meldt om store istapper i Dronning Eufemias gate og Parkveien.

– Vi drar istappene langs kantene slik at de faller ned. Men vi har en utfordring med å få plass til brannbilen i trange gater, sier Andersen.

Les også

 1. Fastkjørte vogntog sperret E6 i Oslo på to steder fredag kveld

 2. De skuffer frem eldre som har snødd inne

Les mer om

 1. Ulykker
 2. Politiet
 3. Vær
 4. Snø