Oslo

Dømt for 55 kilo narkotika, fikk rabatt på grunn av politiets sommel

Straffen ble mer enn fem år fengsel for to menn som er dømt for oppbevaring av 55 kilo metamfetamin, men de fikk strafferabatt på grunn av politiets sommel med saken.

Denne kofferten full av metamfetamin fant namsmannen under utkastelsen. Foto: POLITIET

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Oslo tingrett trodde ikke på mennenes forsikringer om at de ikke ante at det var 55 kilo narkotika i leiligheten i Oslo, men politiet brukte så lang tid på saken at de to fikk rabatt på straffen.

Narkotikaen ble oppdaget da namsmannen og huseieren tok seg inn i leiligheten for å kaste ut leietageren på grunn av manglende husleie. Det eneste de fant var metamfetamin og en maskinpistol.

Les også

Skulle kaste ut leietageren – fant 55 kilo narkotika og våpen

Politiet ble varslet om funnet omtrent samtidig med at en av de to hovedtiltalte i saken, en 31 år gammel mann fra Østfold, var på et postkontor i Tønsberg for å betale den skyldige husleien.

— For meg var det helt surrealistisk, jeg har ikke noe kjennskap til narkotikaen, sa han i sin forklaring i Oslo tingrett.

Leide ut til litauer

Han forklarte at han leide leiligheten på oppdrag for den andre hovedtiltalte, en 35 år gammel mann fra Tønsberg, som trengte den for å innlosjere en håndverker fra Litauen.

— Jeg så mitt snitt til å tjene litt ekstra penger. Jeg fikk 10.000 og betalte 5.500. Jeg leide ut leiligheten ved fremleie med økonomisk vinning. NN (navnet på litaueren, red.anm.) ga meg pengene, forklarte 31-åringen.

Politiet klarte aldri å få tak på denne litaueren, men gjennom blant annet telefontrafikken mellom de tiltalte, mente man å kunne bevise forbindelsen mellom de to hovedtiltalte og narkotikaen.

Oslo tingrett var enige i dette og fant de to skyldige i oppbevaringen.

«Sterke allmennpreventive hensyn tilsier for begge de nevnte kvanta en streng reaksjon, og utgangspunktet er ubetinget fengsel i begge tilfeller», skriver Oslo tingrett i dommen.

Retten viser også til at metamfetamin er et «meget farlig narkotisk stoff» og at partiet i denne saken var ment for videresalg.

Dømt fra før

På grunn av at politiet brukte så lang tid på saken, den lå og samlet støv i ti måneder, fikk de tiltalte strafferabatt.

For 35-åringen fra Vestfold kan det likevel ha slått negativt ut: I ventetiden på at denne saken skulle bli ferdig, ble han av Agder lagmannsrett dømt til syv års fengsel for befatning med et annet parti metamfetamin.

Straffen i Oslo-saken, fem år og ni måneders fengsel, kommer i tillegg til dommen fra Agder. På grunn av politiets sommel, blir fire år gjort betinget.

For 31-åringen fra Østfold ble straffen satt ti fem år og tre måneders fengsel. Politiets sommel gjør at to år blir gjort betinget.

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Dømt for ulovlig våpen - hjalp ikke at det var for å beskytte seg i et narkotikamiljø

 2. NORGE
  Publisert:

  Kvinne dømt for cannabisdyrking

 3. NORGE
  Publisert:

  Tre nederlendere dømt til strenge fengselsstraffer i omfattende narkotikasak

 4. OSLO
  Publisert:

  Kvinne (45) skal ha drevet to cannabisplantasjer og oppbevart store mengder narkotika

 5. NORGE
  Publisert:

  Lange straffer for narkotisk landhandleri på rasteplass

 6. NORGE
  Publisert:

  Lavere straffer for Cappelens hasjliga etter ankesak i Borgarting lagmannsrett