- Det hadde vært deilig å gå i shorts av og til
Forretningsfolk i Oslo renner vekk i sommervarmen. De kreative nyter livet i shorts.
Spør en kredittanalytiker i dress og en design director i shorts hvorfor de går kledd som de gjør i 30 varmegrader, og du får to svar: Kredittanalytikeren snakker om å se respektabel ut i møte med kunder. Designeren svarer at det er varmt ute.
Kleskoden i norsk arbeidsliv er allerede blant de mest uformelle som finnes, i hvert fall blant de rike OECD-landene. Det har eksperter på stil og normer i arbeidslivet lagt stor vekt på i flere tidligere Aftenposten-artikler om hvordan vi kler oss på jobben.
Det er nesten 35 varmegrader i lommen på dressjakken til kredittanalytiker Magnus Vie Sundal i DNB, viser Aftenpostens måling. Men selv om det er fryktelig varmt, skal han fremstå som respektabel.
Lettkledde forventninger
På et kontor ved Solli plass, et stykke unna Barcode-rekken, sitter design director Karl Martin Sætren i designbyrået Mission.
Der er det større valgfrihet i hva de ansatte kan ha på seg. Men Sætren stiller i bukse under presentasjoner og viktige møter.
— Jeg er veldig fornøyd med at vi kan kle oss som vi vil. Folk har forskjellig smak, og så er det opp til en selv hva en ønsker å ha på seg og synes er passende, sier Sætren.
Han tror mange har en forventning om at de som er i kreative yrker, ikke skal gå i dress.
— Jeg tror designere og kreative hoder er noe litt annerledes og nesten eksotisk sammenlignet med hva mennesker i høye stillinger ofte opplever i klesveien.
Stramt, men raust
Selv om de fleste går i dress, treffer Sundal i DNB av og til kunder som går mer uformelt kledd. Da kan han vurdere å droppe dressjakken.
LES OGSÅ: Så varmt i New York at menn tar T-bane med ekstra jobbskjorte i hånden
— Hvilke utfordringer kommer av å vise leggene på arbeidsplassen?
– For oss handler det om å være respektabelt kledd for kundene. Mange er på ferie om sommeren, men stadig vekk kommer det kunder av DNB forbi og ser hallen der meglerne jobber. Samtidig viser man jo litt raushet i «håndhevingen» av dresskoden, så jeg tror ikke noen ansatte har utfordringer knyttet til dette, sier Sundal.
– Å ikke la det skeie helt ut, synes jeg er greit, også om sommeren. Men det hadde vært deilig å gå i shorts av og til, det skal jeg ikke nekte for, legger han til.
Levende visittkort
Rådgiver Benedicte Finnema lærer nordmenn om image, stil og etikette. Hun fnyser av dem som tror at kleskoder er irrelevante.
– Jeg skjønner at nordmenn blir løsere i snippen i disse dager. Men du må fortsatt kunne skille mellom strandliv og jobb. Det er respektløst å komme på jobb iført soltopp og bikiniskjørt, mener jeg, sier Finnema.
Kleskoden bidrar til at du oppfattes som et seriøst menneske når du er på jobb. Det gjelder ikke minst for utenlandske borgere som jobber her i Norge, eller som kommer på besøk her fordi de er kunder. Også i sommervarmen er det viktig å huske på at du er et levende visittkort for jobben din, sier Finnema.
Grenseløst og likestilt
I Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet slipper medarbeiderne å forholde seg til en streng kleskode, forteller kommunikasjonsrådgiver Ida Wullum-Lindberg.
– Du må fremstå som ordentlig og skikkelig, tilføyer departementets talskvinne.
– Kunne jeg vært iført shorts som en medarbeider i departementet?
– Du må se respektabel ut.
– Ingen klare grenser, altså?
– Nei, det er ikke det, sier Wullum-Lindberg.
Dressfritt på stupebrettet
For parkeringsvaktene i Oslo er det opp til den enkelte om shorts kan brukes på jobben, forteller pressekontakt Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten. Trafikkbetjentene skal fremstå som uniformerte, noe de gjør i shorts og med merke på skjorten.
LES OGSÅ: Ikke våg å droppe dressjakken i London!
Det store klassifiserings- og rådgivningskonsernet DNV GL (Det Norske Veritas på Høvik utenfor Oslo) opplever at ansatte er løsere i snippen om sommeren, forteller kommunikasjonsdirektør Tore Høifødt.
– Vi får i både pose og sekk. Rett utenfor hovedkvarteret befinner det seg et stupebrett som mange ansatte benytter når varmen regjerer om sommeren. Og så kommer de rett inn til lunsj, men da bør skjørtet dekke knærne og antrekket være justert litt mot jobb og ikke lenger fritid, sier Høifødt.
– Hva med dem som har kundekontakt?
– Vi gjør det gjerne litt mer behagelig for oss i sommervarmen der hvor det passer for kolleger som jobber innen huset. Men har du kontakten med store DNV GL-kunder, kommer du ikke utenom et formelt antrekk, med jakke, bukse og slips. Vi ser for øvrig at det blir lenger mellom slipsene også når vi får besøk fra utlandet, tilføyer veteranen i det verdensomspennende konsernet.
PS! DNB-sjef Rune Bjerke skal ha talt hvor mange slips han så under presentasjonen av kvartalstallene i forrige uke. Det ble ikke mer enn tre.