Hvor skal man sykle her?
Har du sett trafikkfarlige, pussige, rare eller smarte løsninger for syklister i Oslo eller andre steder? Ta et bilde og send det til oss.
Andreas Moan har god trening i å manøvrere seg rundt i Oslo på sykkel og greide heldigvis å styre unna da han kom syklende nedover Arnebråtveien for noen dager siden. Foto: Andreas Moan
- Astrid Løkenjournalist
Aftenposten og Osloby drar i gang "Sykkelpatruljen" etter sommerferien. Da vil vi ta opp temaer som gjør Oslo til en bedre by å sykle i.
Andreas Moan kom over denne "tilretteleggingen" da han kom syklende nedover Arnebråtveien for noen dager siden.
— Det er jo litt skummelt når du sitter der på sykkelen og ser ned på oppfordringen om å sykle rett frem. Og så ser du opp, og da ser du rett i en betongvegg. Man må jo være lynrask i refleksen for å komme seg rundt betongklossen. Når det i tillegg står en bil der blir det ordentlig spennende å være syklist, sier Moan.
Flere må bruke sykkel som fremkomstmiddel
Det finnes mange løsninger som ikke holder mål. Hovedsykkelveinettet, som skulle vært ferdig for flere år siden, er ennå ikke ferdig bygget ut. Så det må gjøres noen grep for at Oslo skal bli en god by å sykle i at flere hiver seg på sykkelen. Oslos miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby mener Oslo langt flere må bruke sykkelen som fremkomstmiddel om vi skal nå målene på klimautslipp og luftforurensning.
Derfor starter Aftenposten og Osloby i august en serie vi har kalt «Sykkelpatruljen».
Til den trenger vi dine innspill på hva som skal til for at Oslo skal bli en bedre by å sykle i.
- Fortell oss hvor det fungerer og hvor det ikke fungerer.
- Send oss gjerne bilder, fra inn- og utland, dersom du kommer over gode/dårlige løsninger i sommer.
- Send tips og bilder til: sykkelpatruljen@aftenposten.no.
Må bo nærmere sykkelveien
I forslaget til Sykkelstrategi 2015–2025, som lå ute på høring i juni, står det at Oslo bør ha et nett som er 579 kilometer langt om vi skal få økt andelen sykkelreiser fra 8,3 til 16 prosent. For å få til det må sykkelveinettet ligge i nærheten av der folk bor. Sykkelprosjektet, som har ledet arbeidet med å lage ny sykkelstrategi, mener at det ideelle hadde vært at 90 prosent av oss bor maks 200 meter fra sykkelveinettet, men strategien legger opp til at 80 prosent skal bo så tett på nettet innen 2025. Bare 8,3 prosent av reisene foregår med sykkel i dag.
Tar tid å bygge sykkelby
Før forslaget til Sykkelstrategi 2015–2025 ble lagt frem i begynnelsen av juni uttalte Oslos samferdselsbyråd Guri Melby det var realistisk få til 16 prosent sykkelandel innen 2020. Nå tror hun det vil I dag tror hun det blir vanskelig.
- Når vi nå har fått et forslag til sykkelstrategi, som sier noe om hva som må gjennomføres for å nå målet, så ser jeg at det er vanskelig å komme dit allerede i 2020. Så da er det mer realistisk å si at vi skal nå 16 prosent innen 2025, sier Guri Melby til Aftenposten nå.
16 prosent betyr også dobbelt så mange sykler på veiene. Antallet innbyggere i Oslo skal også øke kraftig de nærmeste årene. Så plusser man på befolknigsveksten vil det bli enda flere som skal kjempe om en plass på sykkeleveien.
Kom med innspill til hvordan det kan gjøres for at Oslo skal bi en bedre by å sykle i. Send oss gjerne bilder av løsninger som fungerer optimalt og ting som absolutt ikke fungerer.
Les mer om
Flere artikler
Se hvor det skal tilrettelegges for sykling i Oslo i år
Her er den nye sykkelveiplanen for Oslo
Byrådet vil ha enda flere til å sykle raskere
Undersøkelse: Oslo er fortsatt en dårlig sykkelby, men den er blitt bedre
Alle vil satse på sykkel. Resultatet: En økning fra 5 til 7 prosent.
Lover sykkelsatsing til 13,5 milliarder. En stor del av regningen betales av bilistene.